Niet Keanu Reeves, maar deze topacteur moest Neo spelen in 'The Matrix'

Niet Keanu Reeves, maar deze topacteur moest Neo spelen in 'The Matrix'

Keanu Reeves was zeker niet de eerste keuze om de rol van Neo te vertolken.

Ale het gaat om herkenbare actiefilms, dan is The Matrix een film die al snel aan bod komt. De klassieker had een enorme impact op het genre toen het verscheen in 1999 en wordt gezien als een van de beste actiefilms ooit. Het is dan ook bijna niet voor te stellen dat de film er totaal anders uit had kunnen zien.

De hoofdrol van Neo blijft toch wel de meest bekende rol in de carrière van Keanu Reeves. Tegenwoordig zou je kunnen zeggen dat dit John Wick is, maar zonder de The Matrix-films had John Wick waarschijnlijk niet eens bestaan.

Andere acteurs
Er zijn veel grote namen overwogen voor de rol van Neo. Will Smith, Tom Cruise en Brad Pitt kregen allemaal de rol aangeboden, maar besloten het om verschillende redenen niet te doen. De meest onverwachte acteur die de rol kreeg aangeboden, is toch wel Nicolas Cage.

De carrière van Cage bereikte in de jaren 90 een hoogtepunt met films als Face/Off, Con Air, The Rock en Leaving Las Vegas. The Matrix had ook in dit rijtje kunnen staan, maar Cage wees dit om persoonlijke redenen af.

Familie
Cage heeft recent uitgelegd waarom hij bepaalde grote rollen destijds heeft afgewezen. Het had te maken met zijn verplichtingen als vader: "Eerst en vooral... is er in werkelijkheid geen enkele versie van Nic Cage die geen tijd met zijn kinderen wil doorbrengen."


"Er is geen versie van Nic Cage die het gezin niet op de eerste plaats zet boven carrière. Ik heb Lord of the Rings afgewezen en ik heb Matrix afgewezen omdat ik niet drie jaar naar Nieuw-Zeeland wilde, of drie jaar naar Australië omdat ik thuis moest zijn bij mijn zoon Weston, dat is een feit."

Spijt?
De meeste acteurs hebben vaak spijt als de film die ze hebben afgewezen enorm succesvol is, dit was niet zo bij Cage: "Ik heb niet echt spijt. Ik denk dat spijt tijdverspilling is. Ik probeer altijd vooruit te gaan in plaats van te blijven hangen in het verleden of de films die mogelijk hebben plaatsgevonden."


Cage vindt het juist fijn dat hij als filmfan naar The Matrix kan kijken: "Maar het gaat om die films. Ik kan ze bekijken. Ik kan ervan genieten als toeschouwer. Ik kijk niet echt naar mijn eigen films. En dus heb ik echt het plezier om deze te bekijken."

NieuwsFilm

meest populair