Hoe de topfilm 'Planet of the Apes' je in één seconde in een complete schok bracht

Hoe de topfilm 'Planet of the Apes' je in één seconde in een complete schok bracht

Deze klassieker heeft één van de meest iconische twists die er bestaan.

De Amerikaanse film Planet of the Apes is een klassieker geworden sinds die uitkwam in 1968. Regisseur Franklin James Schaffner boekte met deze sciencefictionfilm, gebaseerd op het boek De Apenplaneet van Pierre Boulle, zijn eerste grote succes.

De film was zowel commercieel als financieel een succes. Het wordt gezien als een klassieker en was één van de beste films van 1968. Mondiaal bracht het meer dan 32,5 miljoen dollar op.

Verhaal
Planet of the Apes volgt astronaut George Taylor die met zijn bemanning op een mysterieuze planeet landt. Deze planeet wordt gedomineerd door intelligente, pratende apen, terwijl de menselijke bevolking onderdrukt wordt en als primitieve wezens wordt behandeld.

Taylor probeert contact te leggen met de apen, maar wordt snel geconfronteerd met sociale en politieke problemen in deze samenleving. Uiteindelijk ontdekt hij een schokkende waarheid over de oorsprong van de planeet en de menselijke beschaving.

Twist
Heel de film lang denkt Taylor dat hij op een vreemde planeet is geland. Maar aan het einde van de film komt hij tot een schokkende ontdekking: de afgebroken bovenkant van het Vrijheidsbeeld steekt boven het zand uit. Al die tijd was Taylor dus gewoon op de aarde.


Wat betreft visuele onthullingen, moet dit wel één van de meest iconische twists zijn. Het vormt feitelijk de blauwdruk voor alle toekomstige verbijsterende wendingen.

Ontvangst
Planet of the Apes werd in 2008 door Empire verkozen tot één van de 500 beste films aller tijden. Vooral de grime voor de apen werd geprezen. Hiervoor won John Chambers een ere-Oscar.


Het succes van de film maakte dat er vier vervolgen werden uitgebracht. Daarnaast verscheen er in 2001 een nieuwe versie van het eerste deel en in 2011 kwam er een reboot. In 1974 kwam er zelfs een 14-delige serie uit, gebaseerd op de film. Acteur Roddy McDowall, die in de filmreeks meespeelde, speelde ook een belangrijke rol in deze serie.

Disney+
Wil je zelf deze twist zien? Planet of the Apes is nu te zien op Disney+.

NieuwsFilm

meest populair