Nominaties European Film Awards: Nederlandse productie 'Sweet Dreams' niet in topselectie

Nominaties European Film Awards: Nederlandse productie 'Sweet Dreams' niet in topselectie

Nominaties verdeeld over slechts een beperkt aantal films, waaronder 'Zone of Interest' en 'Anatomy of a Fall'

Afgelopen dinsdag zijn de nominaties voor European Film Awards verdeeld. Waar normaliter veel titels kans maken op verschillende prijzen, valt dit jaar op dat een beperkt aantal titels kans maken op de grote prijzen. Zo zijn vijf dezelfde films genomineerd voor Beste film en Beste regisseur.

Voor de twee grootste prijzen, namelijk beste film en beste regisseur, zijn slechts vijf films kanshebber: de Finse film Fallen Leaves en The Zone of Interest van Jonathan Glazer zijn hiervan de meest prominente: de films hebben beide vijf nominaties ontvangen over de gehele breedte.

De overige drie genomineerden voor beide awards zijn Palm d'Or winnaar Anatomy of a Fall van Justine Triet, Io Capitano van Matteo Garrone en het Poolse Green Border (Zielona Granica).



Geen Nederlandse films
Er is geen goed nieuws voor de makers van de film Sweet Dreams: het Nederlandse succesnummer, die ook door Nederland naar de Academy is ingezonden en ook op de longlist voor deze awards was opgenomen, heeft een nominatie kunnen bemachtigen.

De Belgische filmmarkt doet het wat dat betreft beter: zowel Zielona Granica als Io Capitano zijn mede geproduceerd door Belgische productiemaatschappijen.

Dubbele nominaties
Bij de acteerprijzen is er een dubbelnominatie te vieren: Sandra Hüller is zowel voor haar rol in Anatomy of a Fall als voor haar rol in Zone of Interest genomineerd. Dubbel kans dus voor de Duitse actrice, die voor de laatste rol ook genomineerd is voor een Gotham Award.



FilmTotaal houdt jou de komende maanden op de hoogte van alle ontwikkelingen tijdens Award Season, tot aan de Oscaruitreiking in april 2024.

NieuwsFilm

meest populair