Deze thriller snap je na 10 keer kijken waarschijnlijk nog niet

Deze thriller snap je na 10 keer kijken waarschijnlijk nog niet

Denis Villeneuve heeft heel wat pareltjes gemaakt, maar misschien is deze film net iets te ingewikkeld?

Denis Villeneuve is nu al een lange tijd een van de grootste namen in Hollywood. De regisseur wist hoge ogen te gooien met de nodige blockbusters en kleinere films. Hoewel zijn verhalen vaak tamelijk ingewikkeld zijn, spant Enemy echter de kroon.

De psychologische thriller Enemy is gebaseerd op de roman van José Saramago, genaamd The Double. De film volgt het verhaal van een geschiedenisleraar genaamd Adam Bell, die op een gehuurde dvd zijn exacte dubbelganger ontdekt, acteur Anthony.

Ingewikkeld
Na deze ontdekking raakt Adam geobsedeerd door Anthony en begint hij zijn leven na te bootsen, wat leidt tot een complexe reeks gebeurtenissen. Adam gaat op zoek naar Anthony, maar deze zoektocht zal de levens van beide mannen ingrijpend veranderen.

De hoofdrol is weggelegd voor Jake Gyllenhaal, die dus in de huid kruipt van Adam en Anthony. Een lange tijd lijkt het erop dat het gaat om twee verschillende personages, maar dat blijkt toch niet zo te zijn.

Einde
Ondanks het feit dat het einde van de film open is voor interpretatie en tot veel discussie heeft geleid, zijn de meeste filmfanaten het erover eens dat het twee verschillende aspecten van dezelfde persoon vertegenwoordigen, symbolisch voor de innerlijke strijd die Adam doormaakt.



Zonder al te veel te verklappen eindigt Enemy met een suggestieve scène die openstaat voor interpretatie, waardoor het publiek wordt uitgedaagd om na te denken over de betekenis van de film. 10 jaar na de release van de film hebben mensen het er nog over.

Het 'juiste' antwoord
Het is belangrijk op te merken dat Enemy opzettelijk ambigu en symbolisch is. Er lijkt dan ook niet per se een juist antwoord te zijn, aangezien Villeneuve ervoor heeft gekozen om de kijker ruimte te geven voor interpretatie.

Misschien legt YouTuber Chris Stuckmann het hieronder nog wel het best uit.



Er zijn dus verschillende interpretaties van de film, aangezien er is niet één 'juiste' manier om het verhaal te begrijpen. Toch lijkt de film voor sommige kijkers te ingewikkeld te zijn. Het is dan ook een van de weinige films van Villeneuve die niet geweldig scoorde of onthaald werd.

NieuwsFilm

meest populair