Oscar-waanzin: onbegrijpelijk dat deze scifi-film geen enkel beeldje won

Oscar-waanzin: onbegrijpelijk dat deze scifi-film geen enkel beeldje won

De eerste 'The Terminator'-film ging met lege handen naar huis maar het vervolg gelukkig niet.

Het komt wel vaker voor dat de Academy voor gefronste wenkbrauwen zorgt. Soms gaan de Oscars naar een film of persoon waarvan je het totaal niet had verwacht maar grote kanshebbers gaan met lege handen naar huis. The Terminator hoort in die laatste categorie.

James Cameron heeft al behoorlijk wat pareltjes gemaakt. Denk bijvoorbeeld maar aan Titanic en het Avatar-tweeluik, om er maar een paar te noemen. In 1984 kwam hij met de eerste Terminator-film, waarin de hoofdrol natuurlijk is weggelegd voor Arnold Schwarzenegger.

Verhaal
In de film wordt de supercomputer Skynet zelfbewust en begint het met de uitroeiing van de mensheid. Dit blijkt echter lastiger dan gedacht vanwege de leider van de mensen, John Connor. Dankzij hem behoudt de mens het vertrouwen en geloof om de oorlog te kunnen winnen.

Skynet komt daardoor met een nieuwe strategie: ze sturen een cyborg terug de tijd in, om de moeder van John, Sarah Connor, te vermoorden. Zo willen ze voorkomen dat vrijheidsstrijder John ooit geboren zou worden, zodat zij in de toekomst de oorlog tegen de mensen kunnen winnen.

Ontvangst
De film werd ijzersterk onthaald. Dat is ook wel te zien aan de cijfers die de blockbuster scoort. Op IMDb staat The Terminator op een hele mooie 8,1 (en dus in de top 250 beste films aller tijden) en op Rotten Tomatoes zelfs een perfecte 100%.



Menig filmfanaat dacht dan ook wel dat de film meerdere felbegeerde gouden beeldjes mee naar huis zou mogen nemen, maar niets bleek minder waar. Sterker nog, The Terminator werd niet eens een enkele keer genomineerd.

Vervolg
De nodige mensen vinden dat Terminator wel Oscars had verdiend, al helemaal in de categorieën Best Special Effects en Best Original Screenplay. Terminator 2: Judgment Day werd nog sterker onthaald dan het origineel. Hiermee wonnen Cameron en co. wel maar liefst 4 Oscars.



NieuwsFilm

meest populair