Deze iconische actiefilm lanceerde 23 jaar geleden de markante acteur Joaquin Phoenix

Deze iconische actiefilm lanceerde 23 jaar geleden de markante acteur Joaquin Phoenix

Phoenix zie je binnenkort in 'Napoleon', waar begon het voor de topacteur?

Joaquin Phoenix is zonder twijfel één van de beste acteurs van zijn generatie. Dit bewees hij natuurlijk met zijn acteerwerk in Joker, maar Phoenix levert eigenlijk altijd wel een acteerprestatie van de bovenste plank. Welke film is verantwoordelijk voor de status die hij tegenwoordig heeft?

Phoenix leverde topprestaties in films als The Master, You Were Never Really Here, Walk The Line en nog veel meer, maar zijn rol in Gladiator zorgde ervoor dat hij wereldwijd bekend werd.

Begin
Phoenix begon zijn acteercarrière onder de zelfbedachte naam Leaf Phoenix. Hij verscheen samen met zijn broer River Phoenix in series als Seven Brides for Seven Brothers en ABC Afterschool Specials. In 1986 speelde Phoenix in SpaceCamp, zijn eerste film. De carrière van Phoenix werd steeds succesvoller, maar hij besloot een pauze te nemen. Hij vond namelijk dat er geen interessante rollen meer op zijn pad kwamen.

Zijn broer River motiveerde hem om het acteren weer op te pakken en nu zijn echte naam te gebruiken. Op 31 oktober 1993 overleed River Phoenix aan de gevolgen van een overdosis. Joaquin en de rest van de familie besloten zich terug te trekken naar Costa Rica om het verlies te verwerken en uit de schijnwerpers te blijven.

Gladiator
In 1995 keerde Joaquin Phoenix terug naar de filmwereld met een rol in Gus Van Sants To Die For. In de jaren die volgden, werkte Phoenix samen met topregisseurs als Oliver Stone en Joel Schumacher, maar in 2000 brak hij echt door met zijn rol als Commodus in Ridley Scotts Gladiator.


Gladiator was niet alleen veruit de meest succesvolle film waarin Phoenix had gespeeld, maar hij ontving ook voor het eerst een Oscarnominatie voor beste acteur in een bijrol. Commodus wordt tegenwoordig gezien als een van de meest iconische filmschurken ooit, hierboven bekijk je nog eens een scène die dit beaamt.

Napoleon
Na ruim twintig jaar brengen Ridley Scott en Joaquin Phoenix weer samen een film uit: Napoleon. Phoenix verdwijnt in deze grootschalige oorlogsfilm in de rol van Napoleon Bonaparte. De film laat zijn snelle opmars van militair leider tot keizer zien en legt veel focus op de relatie met zijn vrouw Josephine (Vanessa Kirby).


Napoleon is vanaf donderdag 23 november te zien in de Nederlandse bioscopen. Van tevoren Gladiator zien? Die bekijk je op Netflix, Prime Video of SkyShowtime.

NieuwsFilm

meest populair