Deze ijzersterke oorlogsfilm heb je waarschijnlijk niet gezien: 'Buffalo Soldiers'

Joaquin Phoenix speelt de hoofdrol in deze komische oorlogsfilm die zich afspeelt in West-Duitsland.

Sinds deze week is Joaquin Phoenix te zien als Napoleon Bonaparte in de nieuwste film over de Franse dictator. Hij heeft de voorbije jaren heel wat mooie rollen gespeeld, denk maar aan de Joker in de gelijknamige film en Johnny Cash in Walk The Line. Daarnaast is er ook een minder bekende film waarin hij heeft meegespeeld, de oorlogsfilm Buffalo Soldiers.

Naast Joaquin Phoenix spelen ook Ed Harris, Anna Paquin, Michael Pena en Idris Elba mee in de film. Buffalo Soldiers, die uitkwam in 2001, is geregisseerd door Gregor Jordan en is gebaseerd op het gelijknamige boek van Robert O'Connor uit 1993.

Verhaal
Buffalo Soldiers speelt zich af in West-Duitsland in 1989 net voor de val van de Berlijnse Muur. We volgen een groep Amerikaanse soldaten die op de Theodore Roosevelt Army Base in Stuttgart gestationeerd zijn. Een daarvan is Ray Elwood (Phoenix), een ontmoedigde soldaat die zich verveelt en dus zijn dagen vult door drugs te verkopen en een lokale zwarte markt vol gestolen spullen te runnen.

Zijn eentonig bestaan wordt overhoop gehaald met de komst van Sgt. Robert E. Lee (Scott Glenn), een keiharde Vietnamveteraan die de slordige soldaten weer op het rechte pad wil brengen. Elwood denkt dat hij niet veel problemen met hem zal krijgen, maar daar zou hij wel eens ongelijk in kunnen krijgen.

Beperkt uitgebracht
Buffalo Soldiers werd goed ontvangen en werd zelfs vergeleken met klassiekers als Catch-22 en MASH, maar de film was toen enkel te zien in een beperkt aantal bioscopen waardoor niet veel mensen het gezien hebben. Doordat Buffalo Soldiers maar beperkt werd uitgebracht, werd de film over het hoofd gezien en blijft het een weinig bekeken, ondergewaardeerde oorlogskomedie.


De film is zowel grappig als ontroerend en toont Phoenix op een andere manier dan we van hem gewoon zijn. Buffalo Soldiers is geen aangrijpende, duistere dramafilm maar wel een komische oorlogsfilm waarin Phoenix zijn gebruikelijke droge en sluwe humor toont.

Kijken
Het is dus zeker de moeite om de film eens te zien, maar voorlopig is het jammer genoeg op geen enkele streamingdienst te vinden. Het is dus afwachten of het ergens te zien zal zijn. Wil je de film echt zien, kan je natuurlijk ook de dvd ervan huren of kopen.

NieuwsFilm

meest populair