Oorspronkelijk zouden we in 'Star Wars' een compleet andere schurk krijgen

Oorspronkelijk zouden we in 'Star Wars' een compleet andere schurk krijgen

'Return of the Jedi' zou veel minder rooskleurig geëindigd zijn met een nieuwe schurk.

De originele Star Wars-trilogie, die bestaat uit A New Hope, The Empire Strikes Back en Return of the Jedi, eindigde met een positieve noot. De Dark Side was verslagen en alle favoriete personages overleefden het. Maar in het originele verhaal had Return of the Jedi een veel donkerder einde met een nieuwe schurk die je nooit zou verwachten. Let op: SPOILERS!

Return of the Jedi is de derde Star Wars-film die uitkwam en is het derde deel van de originele trilogie. Chronologisch is dit het zesde deel in de Skywalker Saga. In dit deel vecht Luke Skywalker tegen zijn vader Anakin Skywalker, beter bekend als Darth Vader.

Jedi
Luke wint uiteindelijk het gevecht tegen zijn vader, die hem dan redt van the Emperor, Keizer Palpatine. Darth Vader sterft ook en Luke ontmaskert hem om voor een laatste keer afscheid te nemen. In de film blijft Luke een Jedi en vecht hij mee tegen de slechteriken.

Maar dat zou helemaal anders kunnen uitgedraaid zijn als het oorspronkelijke idee zou gebleven zijn. Volgens het onthullende boek van J.W. Rinzler The Making of Star Wars: The Return of the Jedi, dat achter de schermen kijkt naar hoe Episode VI werd gemaakt, zou Luke helemaal niet op het rechte pad gebleven zijn.

Nu ben ik Vader
In de vroege vergaderingen over het Star Wars-verhaal overwoog schrijver-regisseur George Lucas een veel donkerder einde voor Return of the Jedi. Terwijl hij het voorstelde aan co-schrijver Lawrence Kasdan, zei hij: "Luke neemt zijn masker af. Het masker is het allerlaatste, en dan zet Luke het op en zegt: 'Nu ben ik Vader. Nu zal ik de vloot van de Rebels doden en ik zal het universum regeren.' Verrassing! De ultieme plotwending."


Kasdan vond het idee geweldig en vertelde zijn baas dat dit is wat er moest gebeuren. Ook Mark Hamill, die Luke Skywalker speelt, vond dit geweldig. Hij dacht dat het veel leuker zou zijn geweest om te spelen. Maar Lucas besloot uiteindelijk een andere weg in te slaan omdat hij vond dat het te duister was voor de Star Wars-franchise, die vooral voor kinderen is.

Darth Vader
Hoewel Keizer Palpatine het allesomvattende, kwaadaardige brein achter de volledige Skywalker Saga is, is hij nooit echt het gezicht van de franchise geweest. Die eer is voor de angstaanjagende heerser van het universum, Darth Vader. Hij was en is nog steeds de bekendste slechterik uit het Star Wars-universum en hij wordt gezien als een van de grootste slechteriken in de westerse filmcultuur. Zijn dood blijft een onvergetelijke gebeurtenis.


Zou Luke Skywalker de donkere kant gekozen hebben, zou de franchise er helemaal anders uitgezien hebben. Maar dat gebeurde dus niet. Wil je Return of the Jedi met Luke Skywalker en Darth Vader zien, dan kan dat op Disney+.

NieuwsFilm

meest populair