Deze ijzersterke oorlogsfilm heb je waarschijnlijk niet gezien: 'Flame and Citron'

Mads Mikkelsen speelt een verzetsheld in de mega spannende oorlogsfilm 'Flammen & Citronen' uit 2008 die je moet zien.

Oorlogsfilms, zeker degene die afspelen tijdens de Tweede Wereldoorlog, zijn onder een breed publiek zeer geliefd. Of ze nou gaan over geallieerden die Europa van Nazi-Duitsland bevrijden, over het leven in een concentratiekamp of een andere heftige gebeurtenis, oorlogsfilms blijven populair.

Het perspectief dat veel regisseurs aannemen is dat van het verzet in de oorlog. In de op waarheid gebaseerde film Flammen & Citronen spelen Thure Lindhardt en Mads Mikkelsen, bekend van Casino Royal, Star Wars: Rogue One en Doctor Strange, een legendarisch duo uit het Deense verzet. Maar legendarisch voelen ze zich plotseling aller minst.

Flammen & Citronen
De twee hoofdrolspelers, met als bijnaam Flammen en Citronen, hebben van de geallieerden de opdracht gekregen om Deense verraders te liquideren. Flammen is een heldhaftige en koelbloedige moordenaar en heeft geen problemen met het vermoorden van zijn landgenoten. Citronen is daarentegen degene die vooral bezorgd is om zijn jonge dochter en is constant op de vlucht.

Hun succesvolle werk eindigt opeens wanneer ze ook Nazi's moeten vermoorden. Ze komen namelijk voor een moeilijke beslissing te staan wanneer de baas van de Gestapo in Denemarken, Karl-Heinz Hoffmann, hun doelwit wordt.

Spanning
De twee vermoeden dat hun informant niet helemaal te vertrouwen is en twijfelen of ze Hoffmann wel moeten elimineren. Ondanks hun twijfel kiezen ze er voor om hem om te brengen. Een foute beslissing blijkt, want ze werden op het verkeerde been gezet. Maar door wie dan? En hoe zeker is hun leven en dat van hun geliefden nu de Duitsers de jacht op hen hebben geopend?


Wie ze nog kunnen vertrouwen in dat kat-en-muisspel wordt steeds onzekerder en beangstigd Flammen en Citronen. Maar ook het vermoorden van mensen vreet aan ze, hoe rechtvaardig dat ook lijkt. Het grijze gebied tussen wat goed en fout is, is precies wat de film belicht en hetgeen wat juist minder naar voren komt in andere oorlogsfilms.

Waargebeurd
Flammen & Citronen is gebaseerd op waargebeurde feiten, wat de film ontzettend spannend en het verhaal zeer realistisch maakt. De hoofdrollen zijn gebaseerd op verzetsmannen die in Denemarken opereerden tijdens de oorlog en ook na de oorlog werden de ze als helden vereerd.


Naast de op waarheid gebaseerde scènes en het verloop van de film, maakt regisseur Ole Christian Madsen het verhaal extra spannend en geloofwaardig door zijn manier van filmen. Zo zit er in de film veel meespelende muziek en wordt er gebruik gemaakt van onheilspellende en donkere scènes. Hij is naar eigenzeggen geïnspireerd door de film noir en dat maakt deze film al helemaal een must-see.

Kijken
Je zult wel even je best moeten doen om een kopie te vinden. Op dit moment lijkt de film niet op een Nederlandse streamingdienst te zien.

NieuwsFilm

meest populair