Star Wars: Rogue One (2016)

Save the Rebellion. Save the dream.

Een geslaagde terugkeer naar waar het allemaal mee begon.
play

7,2 details

  • 133 Min
  • Actie
  • Avontuur
  • Fantasy
  • Sci-Fi
  • Verenigde Staten
133 Min Verenigde Staten

In een tijd van conflict, vormt zich een groep van onwaarschijnlijke helden, om de plannen voor de Death Star te stelen, het ultieme massavernietigingswapen van het Keizerrijk. Deze sleutelgebeurtenis in de Star Wars tijdlijn brengt gewone mensen samen, die de keuze maken om uitzonderlijke dingen te doen, en daardoor deel worden van iets belangrijkers dan henzelf.

Alt titel
Star Wars: Rogue One, Rogue One, Star Wars Anthology: Rogue One
Regie
Gareth Edwards
Cast
Mads Mikkelsen, Forest Whitaker, Donnie Yen, Felicity Jones, Ben Mendelsohn, James Earl Jones, Diego Luna, Alan Tudyk, Warwick Davis, Riz Ahmed, Jimmy Smits, Jonathan Aris, Wen Jiang, Genevieve O'Reilly, Alistair Petrie, Guy Henry, Ben Daniels, Shihoko Nagai, Valene Kane, Claire Tran, Attila G. Kerekes, Mark Preston, Emeson Nwolie, Mac Pietowski, Leigh Holland, Sam Hanover, Anthony Toste, James Henri-Thomas, Nick Walters, Sam Wilkinson, Paul Kasey, Arthur L. Bernstein, Eunice Olumide.
Release
14.12.2016
Release NL
14.12.2016
Release DVD
21.04.2017

Filmtotaal Recensie

Regie: Gareth Edwards | Cast: Felicity Jones (Jyn Erso), Diego Luna (Cassian Andor), Ben Mendelsohn (Orson Krennic), Alan Tudyk (K-2SO), e.a. | Speelduur: 133 minuten | Jaar: 2016

Hollywood wordt verweten te teren op de nostalgische onderbuik van haar publiek. Populaire franchises worden teruggebracht naar hun basis met zoveel mogelijk knipogen naar vroeger. Uiteraard mag Star Wars, de moeder aller fanfranchises, niet aan het herkauwlijstje ontbreken, terwijl de reeks tegelijkertijd klaargestoomd wordt voor de toekomstige generatie. Disney lost die tegenstrijdigheid op door zich in de eigenlijke 'Episodes', ondanks de aanwezigheid van oudgedienden, vooral te richten op wat komen gaat, terwijl in de 'Anthology' serie juist de oudere fan zijn hart kan ophalen bij nieuwe verhalen over oude situaties. Rogue One geeft geslaagd de aftrap met één grote nostalgietrip naar het allereerste uur van de ruimtesage, het getouwtrek om die wapenplannen.

De afloop is bekend, maar dat mag de pret niet drukken. Hoe het de Death Star uiteindelijk verging is niet van belang, wel hoe het onding tot stand kwam en hoeveel moeite de Rebellen moesten doen om de bouwplannen te bemachtigen. Spil in dit relaas is de getroebleerde Jyn Erso, die door het verzet wordt geronseld in een speurtocht naar haar vader. Zoals ook voor Luke gold, kampt Jyn met flinke 'daddy issues'. Papa Erso werd destijds met geweld van haar ontrukt door kwade Keizerlijke genius Krennic, die zijn technologisch vernuft benutte voor de verwezenlijking van zijn droom des doods. Geplaagd door zijn geweten probeert de ongelukkige echter de opstandelingen van vitale kennis te voorzien. Reden genoeg voor de norse rebellenkapitein Andor om samen met Jyn de waarheid achter de Death Star te achterhalen. Tegen haar zin in, want ze zit niet te wachten op een hernieuwde kennismaking met zowel het verzet als haar vaderlief.

alle artikelen (140)

Star Wars: Rogue One Nieuwsberichten

Star Wars: Rogue One

acties