Deze grote 'Black Panther'-schurk bleek uiteindelijk toch gelijk te hebben

Deze grote 'Black Panther'-schurk bleek uiteindelijk toch gelijk te hebben

Michael B. Jordan is nog steeds een van de beste slechteriken in het MCU.

Nog niet zo heel lang geleden kwam er nog een artikel langs op FilmTotaal over Ra's Al-Ghul, dat hij geen slechterik was maar juist gelijk heeft in de The Dark Knight-franchise. Als je erover nadenkt, kan (min of meer) hetzelfde gezegd worden over Erik Killmonger in Black Panther.

Marvel brengt zowat elk jaar de nodige superheldenfilms en series uit, maar in 2018 hadden ze een hit te pakken met Black Panther. Dit is voor een groot deel te danken aan de schurkenrol van Michael B. Jordan, die in de huid kruipt van Killmonger.

Overtuigende schurk
De superheldenstudio krijgt wel vaker kritiek vanwege de slappe villains. Denk bijvoorbeeld maar aan Mickey Rourke in Iron Man 2 en Christian Bale in Thor: Love and Thunder. Ondanks het feit dat dit twee topacteurs zijn, is eigenlijk iedereen het er wel over eens dat er veel meer in had gezeten.

Gelukkig was het met Jordan, o.a. bekend van de Creed-franchise, wel een schot in de roos. Zijn verhaal is dan ook erg goed te schrijven en ondanks het feit dat hij heel extreme manieren heeft, kan je wel met Killmonger sympathiseren.

Familie
Toen Killmonger nog maar een jochie was met de naam N'Jakada, werd zijn vader, prins N'Jobu, vermoord door zijn oom, T'Chaka, de vader van T'Challa, de Black Panther. De reden hiervoor? N'Jobu wilde de technologie van Wakanda delen met de rest van de wereld, zodat ook zij succesvol zouden zijn.



T'Chaka is het hier niet mee eens en na een ruzie vermoordt hij zonder enige twijfel N'Jobu. N'Jakada wordt alleen achtergelaten, terwijl de rest van de familie nooit over het jongetje spreekt en dit een geheim houdt.

Doel
N'Jakada heeft nog maar een doel voor ogen: de droom van zijn vader verwezenlijken. Hij gaat aan de slag bij de Navy Seals, wordt een van de beste black-ops soldaten en krijgt vanwege zijn ijzersterke reputatie de naam Killmonger.



Net zoals zijn vader wil ook hij dat Wakanda hun technologie deelt met de armere Afrikaanse landen, zodat miljoenen mensen niet meer in armoede hoeven te leven. Killmonger gaat hier erg ver voor en hij is bereid iedereen uit de weg te ruimen die hem in de weg komt te staan.

Resultaat
Killmonger toont geen genade, maar is zijn plan wel te begrijpen. Op het einde mag hij dan wel uit de weg geruimd worden, hij kiest hier zelf voor, aangezien hij liever een vrije man sterft dan dat hij de rest van zijn leven wordt opgesloten.



Ondanks het feit dat hij dus niet zegeviert, slaagt hij enigszins wel in zijn levensmissie. T'Challa ziet in dat Wakanda jarenlang op een eigenwijze manier heeft geregeerd en besluit zijn technologie met de wereld te delen.

NieuwsFilm

meest populair