Deze grote 'Batman Begins'-schurk bleek uiteindelijk toch gelijk te hebben

Deze grote 'Batman Begins'-schurk bleek uiteindelijk toch gelijk te hebben

Ra's Al-Ghul had misschien extreme methodes, je begrijpt zijn redenering wel.

Nog niet zo heel lang geleden kwam er nog een artikel langs op FilmTotaal over Severus Snape, dat hij geen slechterik was maar juist een van de grote helden in de Harry Potter-franchise. Als je erover nadenkt, kan (min of meer) hetzelfde gezegd worden over Ra's Al-Ghul in Batman Begins.

Christopher Nolan wist hoge ogen te gooien met zijn The Dark Knight-trilogie, waarin we de nodige grote schurken voorbij zien komen. Heath Ledger wist voornamelijk de show te stelen met zijn grandiose Joker-prestatie, maar Liam Neesons personage is misschien nog wel een 'betere slechterik'.

Personage
In 2005 kwam Batman Begins uit, waar Christian Bale voor de eerste keer in de huid kruipt van de geliefde superheld. In het begin van de film vertrekt zijn Bruce Wayne uit Gotham City. Tijdens zijn reis wordt hij opgepikt door The League of Shadows.

Dit is een groep ninja's, onder leiding van Ra's Al Ghul. Laatstgenoemde neemt Wayne onder zijn hoede en traint hem. Wanneer Wayne slaagt, komt hij erachter dat het genootschap beschavingen die ten dode opgeschreven zijn ten onder doet gaan.

Doel
The League of Shadows heeft hun zinnen gezet op het door misdaad bedorven Gotham City. Wayne weigert hieraan mee te werken en wil Gotham redden. Een nobel doel, maar we kunnen niet zeggen dat Ra's volledig ongelijk heeft.



Hij heeft dan misschien wel verschrikkelijke methodes, hij heeft wel een punt. Hij wil vrede creëren op plekken waar criminaliteit en duisternis regeert. Dit is ook het geval van Gotham City. Ra's wil de mensen van deze stad dan ook uit de weg ruimen, zodat er iets nieuws en beters voor in de plaats komt.

Gelijk
Zijn redenering is te begrijpen. Gotham wordt overspoeld door chaos en corruptie. Ra's denkt dat de stad niet meer te redden valt. Hoewel Batman hier een stokje voor steekt, lijkt Ra's wel in de latere delen gelijk te hebben.



In The Dark Knight en The Dark Knight Rises komen vele onschuldige mensen om het leven in Gotham. Ondanks het feit dat Batman wederom Gotham weet te redden van de ondergang, lijkt het erop dat criminaliteit altijd een deel van Gotham zal blijven uitmaken.

NieuwsFilm

meest populair