'Allerbeste docu van het jaar' nu te zien in Nederland: 'Smoke Sauna Sisterhood'

'Allerbeste docu van het jaar' nu te zien in Nederland: 'Smoke Sauna Sisterhood'

In de duisternis van een rooksauna delen vrouwen hun diepste geheimen en intieme ervaringen, wassen ze de schaamte weg die in hun lichaam vastzit en herwinnen ze hun kracht door een gevoel van gemeenschap.

Misschien heb je er nog niets over gehoord, maar veel filmfestivalgangers van over de hele wereld hadden het er al over: Smoke Sauna Sisterhood. Dit geweldige debuut van de Estse filmmaker Anna Hints ging in januari op het Sundance Film Festival in première en groeide daar uit tot een absolute publieksfavoriet.

Hints heeft de rest van het jaar behoorlijk met haar docu rondgetoerd op zowel de grote als de kleinere festivals waar haar werk veel bij bezoekers losmaakte. Na diverse vertoningen van Smoke Sauna Sisterhood raakten velen geëmotioneerd door Hints' project en omhelzingen en/of tranen kwamen vaak voor.

Verhaal
Diep in de Estse bossen staat een sauna waar vrouwen samenkomen om zich onder te dompelen in rituelen, waar ze nader tot elkaar komen, samen lachen en waar pijn wordt uitgezweet. De vrouwen delen herkenbare universele verhalen en ervaringen en tonen zo up close and personal het meest intieme samenkomen waar zweetdruppels, water en tranen versmelten.

Deze uiterst bijzondere traditie van deze rooksauna staat op de UNESCO culturele erfgoedlijst. Hints' verfilming van dit ritueel is de officiële inzending van Estland voor de categorie 'Best International Feature Film' van de 96e Academy Awards in 2024.

Intiem portret
In de trailer zien we dat deze non-fictie een visueel verbluffende film is geworden met de rooksauna als plaats om jezelf letterlijk én figuurlijk bloot te geven.


Smoke Sauna Sisterhood is vanaf 30 november overal in het land te zien.

NieuwsFilm

meest populair