Deze historische fout in 'Napoleon' werd compleet uitgelachen

Napoleon is een visueel prachtige film en Joaquin Phoenix en Vanessa Kirby zijn geweldig, maar niet alles klopt.

Vooraf was al te voorspellen dat Napoleon geen biopic zou worden die zou uitblinken in een juiste weerspiegeling van het historische titelfiguur. Daarvoor is Ridley Scott te veel een regisseur van actiefilms. De film bevat dan ook wat historische mankementen. Let op: SPOILERS!

Scott was hier zelf ook van op de hoogte. De 86-jarige filmmaker kennen we voornamelijk van films als Alien, Blade Runner en uiteraard Gladiator en hij wuifde kritiek op bepaalde scènes gewoon weg, ook al moesten deze nog opgenomen worden.

Piramide
De kenners zullen met heel wat verbazing naar Napoleon kijken. Zeker als ze de scènes zien waarin Napoleon (Joaquin Phoenix) in Egypte is en de top van een piramide beschiet. Dit is nooit gebeurd, maar Scott gebruikte de situatie klaarblijkelijk voor het visuele vermaak.

"Zoiets is nooit gebeurd. Maar het was best grappig. Toen we erover spraken, en Scott zei dat dat zou gebeuren, keken sommigen van ons elkaar aan en zeiden: "Wacht heel even'," zei Michael Broers, een historicus en hoogleraar West-Europese geschiedenis aan de Universiteit van Oxford, tegenover Time.

Het blijft erin
Broers was aanwezig bij script-meetings voor de film Napoleon. "Maar hij wendde zich tot mij en zei: 'Toen ik je vertelde dat we van de top van de piramide zouden schieten, lachte je, nietwaar?' En ik zei: 'Nou, ja.' Hij zei: 'Dan blijft het erin'," vervolgde Broers.


En zo zijn er heel wat meer scènes die historisch niet kloppen. Ondanks dat Vanessa Kirby misschien wel de beste rol in de film speelt, zijn veel van de onderonsjes tussen haar Josephine en Napoleon historisch onjuist.

Is het erg?
De vraag is of de historische fouten echt zo'n probleem zijn. In grote lijnen zien we het verhaal van Napoleon en zijn ambitie om van Frankrijk het grootste land van Europa te maken. Er zijn waarschijnlijk voldoende mensen die niet eens weten dat Napoleon aan de voet van een Piramide heeft gestaan.

NieuwsFilm

meest populair