Deze cultfilm van David Lynch snap je na 10 keer kijken waarschijnlijk nog niet

Deze cultfilm van David Lynch snap je na 10 keer kijken waarschijnlijk nog niet

'Mulholland Drive' kwam meer dan 20 jaar geleden uit maar we weten nog steeds niet hoe de vork in de steel steekt.

Afgelopen week kwam er op FilmTotaal nog een artikel langs over Donnie Darko van Richard Kelly. Dit is zeker een goede film, maar wel zeer ingewikkeld. Hetzelfde kan ook gezegd worden over Mulholland Drive van David Lynch.

De film gaat over een aspirant-actrice genaamd Betty Elms (Naomi Watts). Wanneer Betty aankomt in Los Angeles ontmoet ze een aan geheugenverlies lijdende vrouw (Laura Harring) die herstellende is van een auto-ongeluk.

Ingewikkeld
De twee raken al snel bevriend. Het verhaal volgt ook andere personages, waaronder een Hollywood-filmregisseur (Justin Theroux). Vage identiteiten, willekeurige cowboys, dansende miniatuurgrootouders en gebroken Hollywood-dromen komen allemaal aan bod in de film, iets dat we wel gewend zijn van regisseur Lynch.

Mulholland Drive is een behoorlijk lange film, namelijk bijna 2 en een half uur. Lynch was oorspronkelijk ook iets heel anders van plan: de regisseur wilde er namelijk eigenlijk een serie van maken. Lynch maakte een eerste aflevering met het open einde, met de intentie om er vervolgens een volledig seizoen van te maken.

De reden
Studio ABC hoopte op een soortgelijk succes als met Lynchs serie Twin Peaks. De studio vroeg de regisseur om verschillende aanpassingen te maken, iets dat Lynch ook deed, maar ABC besloot uiteindelijk de stekker eruit te trekken.



Het kwam dus nooit van een serie, maar Lynch behield wel de rechten op het materiaal en besloot het om te toveren tot een film. Gelukkig maar dat hij het alsnog uitbracht. Mulholland Drive mag dan wel geen commercieel succes zijn geweest, de film verkreeg wel al snel een cult-status.

Antwoord
De fans van Lynch weten inmiddels wel hoe zijn films in elkaar steken. De regisseur implementeert zowat altijd een bepaalde onduidelijkheid over de betekenis van de nodige scènes en het plot als geheel.



Op het internet zijn er dan ook behoorlijk veel verschillende analyses te vinden van Mulholland Drive. Lynch werd hier zelf eveneens vaker over gevraagd, maar hij heeft nooit een uitleg gegeven. Hij wil namelijk dat de kijker de film voor zichzelf interpreteert en de antwoorden vindt.

Interesse in Mulholland Drive? Deze is te vinden op Amazon Prime, ViaPlay, CineMember en Pathé Thuis.

NieuwsFilm

meest populair