De grote doorbraakfilm van Jake Gyllenhaal snap je na 10 keer kijken waarschijnlijk nog niet

De grote doorbraakfilm van Jake Gyllenhaal snap je na 10 keer kijken waarschijnlijk nog niet

'Donnie Darko' is een klassieker, maar wel eentje die lastig te begrijpen is.

Afgelopen week kwam er op FilmTotaal nog een artikel langs over Cloud Atlas van Lana en Lilly Wachowski. Dit is zeker een goede film, maar wel zeer ingewikkeld. Hetzelfde kan ook gezegd worden over Donnie Darko van Richard Kelly.

Kelly werd geboren in 1975 en wist al op jonge leeftijd dat hij films wilde maken. Hij ging dan ook filmwetenschappen aan de Universiteit van Zuid-Californië studeren en rondde dit in 1997 succesvol af. Enkele jaren later, in 2001, kwam hij al met zijn regiedebuut: Donnie Darko.

Verhaal
Vanuit het niets valt een vliegtuigmotor door het dak van Donnie's huis. Doordat hij eerder in een visioen werd gewaarschuwd voor dit ongeluk, ligt hij zelf niet in bed. Donnie probeert er achter te komen wat er aan de hand is.

Donnie leidt aan hallucinaties en drijft hierdoor verder weg van zijn familie. Vervolgens komt hij een mysterieuze man tegen in een konijnenpak, genaamd Frank, die Donnie allerlei misdaden laat plegen.

Ontvangst
Ondanks het feit dat de film sterk werd onthaald en goed scoort (op IMDb een zeer sterke 8,0 en op Rotten Tomatoes zelfs een 87%), is Donnie Darko wel een film die je meerdere malen moet kijken om er überhaupt iets van te kunnen begrijpen.



Voor sommige filmcritici ging Kelly zelfs iets te ver. Hoewel de meeste filmrecensenten en bioscoopgangers er wel van konden genieten, zijn er ook mensen die vinden dat de regisseur het allemaal te ingewikkeld heeft gemaakt.

Succes
Donnie Darko was tevens de grote doorbraak van Jake Gyllenhaal. Grappig genoeg is zijn zus, Maggie Gyllenhaal, eveneens in de film te zien. Zij speelt hierin ook zijn zus.



Het lijkt er sowieso op dat Gyllenhaal het wel leuk vindt op ingewikkelde films te maken. Zo kwam er nog niet zo heel lang geleden een artikel langs over Enemy van Denis Villeneuve, die zeker niet makkelijk te begrijpen is.

Interesse in Donnie Darko? Deze is te vinden op Amazon Prime, Pathé Thuis en Videoland.

NieuwsFilm

meest populair