Pareltjes onder de 90 minuten: een van de beste romantische films van de laatste 20 jaar

Pareltjes onder de 90 minuten: een van de beste romantische films van de laatste 20 jaar

Een ijzersterke trilogie, maar wel met een heel triest waargebeurd verhaal.

Eind vorige maand kwam er nog een artikel langs op FilmTotaal over Gravity, een ijzersterke ruimtefilm onder 90 minuten. Deze keer zetten we een andere film in het zonnetje, namelijk Before Sunset, een van de sterkst onthaalde romantische films van de afgelopen 20 jaar.

Ethan Hawke kruipt voor de film in de huid van Jesse, terwijl Julie Delpy als Celine is te zien. De twee ontmoeten elkaar tijdens een reis in een Europese trein en voelen zich meteen tot elkaar aangetrokken. Wat volgt, is een intensieve relatie van 14 uur.

Weerzien
Aangekomen op het treinperron in Wenen beloven ze elkaar dat ze zich weer zullen treffen over zes maanden tijd. Uiteindelijk gaan vele jaren voorbij. 9 jaar later lopen ze elkaar toch weer tegen het lijf en hervinden ze meteen de levendige aantrekkingskracht van al die tijd geleden.

Wat volgt is een onvergetelijke reis door Parijs voordat ze weer allebei de draad van hun leven moeten oppakken. Ze herontdekken hun bijzondere liefde voor het onverwachte, het spontane en voor elkaar, die nog steeds krachtig is.

Ontvangst
De film van regisseur Richard Linklater werd erg sterk onthaald. Op IMDb scoort deze bijvoorbeeld maar liefst een 8,1 en op Rotten Tomatoes zelfs een 94%. Ook aan de box-office deed Before Sunset het tamelijk sterk. De film kostte namelijk maar 2,7 miljoen dollar om te maken en bracht bijna 16 miljoen dollar op.Dat niet alleen. Before Sunset is het vervolg op Before Sunrise uit 1995. Het origineel werd eveneens goed ontvangen. Het kwam zelfs nog van een derde deel, genaamd Before Midnight. Deze kwam precies 10 jaar geleden uit en was ook een hit.

Tragisch feitje
Linklater maakte de trilogie dankzij een ontmoeting in zijn leven met een speciale dame, namelijk een Amy, met wie hij in 1989 een hele nacht door de straten van Philadelphia liep. Ze zouden contact houden, maar verloren contact.Met elke film hoopte Linklater dat Amy de premiere zou bijwonen of contact met hem zou opnemen. Het was pas toen hij Before Midnight uitbracht dat een vriendin van Amy de filmmaker contacteerde om hem te vertellen dat Amy op 24-jarige leeftijd tijdens een motorongeluk om het leven was gekomen.

Interesse in Before Sunset? Deze is te zien op Pathé Thuis.

NieuwsFilm

meest populair