Van deze compleet gestoorde horrorklassieker heb je waarschijnlijk nog nooit gehoord

Van deze compleet gestoorde horrorklassieker heb je waarschijnlijk nog nooit gehoord

Een schoolmeisje en zes van haar klasgenoten reizen naar het landhuis van haar tante, waar het spookt.

Met hedendaagse filmmakers als Ari Aster (Beau Is Afraid) en Robert Eggers (The Lighthouse) worden de liefhebbers van absurde horrorfilms om de zoveel jaar op hun wenken bediend. Toch komen hun titels bij lange na niet in de buurt van de absolute waanzin van de horrorfilm House (ook wel bekend als Hausu) uit 1977.

House is één van de eerste films van de legendarische Japanse filmmaker Nobuhiko Ôbayashi. In 2020 overleed hij op tweeëntachtigjarige leeftijd, maar tot op het jaar van zijn dood bleef hij ijverig films maken. Zijn horrorhit House uit '77 wordt echter nog steeds beschouwd als zijn (bizarre) meesterwerk.

Plot
Diep bedroefd door het nieuws dat ze een nieuwe stiefmoeder krijgt, besluit een wrokkig schoolmeisje haar zomervakantie met zes van haar klasgenoten door te brengen in het afgelegen landhuis van de vervreemde tante Karei.

Daar zullen de levendige meisjes, zonder dat ze weten dat de zieke, zilverharige vrouw een schokkend geheim met zich meedraagt, spoedig oog in oog komen te staan met de ondoorgrondelijke krachten van het bovennatuurlijke. Al vlug verandert het stoffige huis in een verraderlijke dodelijke val. Nu eisen de krachten van het kwaad bloed. Is er een ontsnapping uit dit spookhuis op de heuvel?

Knettergek
De film ziet er, zeker met de ogen van nu, erg 'outdated' en, op z'n zachtst gezegd, totaal geschift uit.


Deze stijl werd toentertijd ook al gelijk heel erg raar en anders dan de gangbaardere films van die periode beschouwd, want Ôbayashi zocht expres de randjes van het medium op. Zo zijn de speciale effecten in House met opzet onrealistisch gemaakt.

Bekende grote fan
Onder de 'horror-connaisseurs' is House zonder twijfel een zeer geliefde titel. Eén van hen, comedian en acteur Bill Hader, heeft zelfs een shirt van de legendarische demonische kat uit de film.


Ôbayashi's mix van komedie, horror en een waaier aan visuele én auditieve experimenten werd bij de release in de jaren zeventig absoluut niet gewaardeerd in Japan, maar door de jaren heen is House beslist uitgegroeid tot een zeer gewaardeerde cultfilm.

Kijken
Wil je House graag zien, dan ben je wel genoodzaakt een Dvd op te speuren via Bol of Marktplaats.

NieuwsFilm

meest populair