In deze klassieker veranderde het hoofdpersonage in een levensgrote strontvlieg

In deze klassieker veranderde het hoofdpersonage in een levensgrote strontvlieg

Een briljante maar excentrieke wetenschapper begint te transformeren in een gigantische mens/vlieg-hybride nadat een van zijn experimenten vreselijk misloopt.

David Cronenberg kennen we allemaal als de koning van het body horror-genre, een subgenre van horror dat opzettelijk groteske of psychologisch verontrustende schendingen van het menselijk lichaam of enig ander wezen laat zien.

FilmTotaal wist een paar maanden terug al te melden dat Cronenberg momenteel zijn gloednieuwe film aan het afwerken is (klik hier voor het artikel), maar in afwachting daarvan is dit ook het perfecte moment om weer eens terug te blikken naar zijn meest succesvolle film The Fly uit 1986 met een fantastische Jeff Goldblum in de hoofdrol.

Plot
Seth Brundle (Goldblum) is een wetenschapper die zich bezighoudt met teleportatie. Net als hij denkt dat hij de laatste bug in zijn systeem heeft opgelost, verandert de tussenkomst van een gewone huisvlieg Seth in een insect van 1,80 meter.

De transformatie van mens naar vlieg verloopt geleidelijk maar gruwelijk en wordt bijgewoond door Veronica Quaife, een verslaggever die het verhaal van Seth documenteert. Seth heeft wat tijd om een geneesmiddel te vinden, maar is er genoeg tijd?

Lelijke make-up, mooie monologen
Het (Oscar-winnende) werk van het haar- en make-up-team valt zonder twijfel het meeste op. Tot op de dag van vandaag, bijna veertig jaar na dato, zien de speciale effecten er nog steeds gruwelijk goed uit.


Toch is The Fly nog zoveel meer dan enkel horror. De film weet nog altijd kijkers te ontroeren door Brundles ijzersterke, maar pijnlijke teksten wanneer hij langzaam van mens tot insect transformeert.

AIDS-metafoor?
De film werd gebaseerd op het korte verhaal van George Langelaan 1957 en werd voor het eerst verfilmd het jaar daarop. Echter, toen deze remake in de jaren tachtig, midden in de AIDS-epidemie, uitkwam, werden er direct verbanden getrokken tussen de thema's in de film en het actuele nieuws van die tijd.


The Fly is nu te zien via streamingplatform Disney+.

NieuwsFilm

meest populair