De cliffhanger van deze fantasyfilm met Tom Cruise is nog steeds niet opgelost

De cliffhanger van deze fantasyfilm met Tom Cruise is nog steeds niet opgelost

'The Mummy' zou het begin geweest zijn van een volledig nieuw filmuniversum, maar uiteindelijk werden deze plannen afgeschaft.

In 2017 werd er een nieuwe versie van de klassieker The Mummy gemaakt met Tom Cruise in de hoofdrol. The Mummy was op een gegeven moment bedoeld als startpunt voor een geheel nieuw filmuniversum voor Universal Studios. Hierdoor eindigde de film met een cliffhanger. Let op: SPOILERS!

We zullen nooit een antwoord krijgen op wat er verder zal gebeuren want die plannen voor een nieuw filmuniversum werden uiteindelijk afgeschaft doordat The Mummy een financiële mislukking was.

Dark Universe
In een poging om het succes van het Marvel Cinematic Universe te evenaren, hoopte Universal Studios het Dark Universe te lanceren. Het plan was om alle klassieke Universal monsterfilms en personages uit het gouden tijdperk van Hollywood op te pakken en een nieuwe versie van die monsters te maken in een gedeelde wereld.

Naast The Mummy horen ook onder andere Dracula, Frankenstein's Monster en The Invisible Man bij die monsters van Universal. Het cliffhanger-einde van The Mummy zette deze plannen voor een filmuniversum in gang met de komst van Russell Crowe als Dr. Jekyll om alle andere uiteenlopende hoofdpersonages samen te brengen. Die leek te zijn gepositioneerd als het Dark Universe-equivalent van Nick Fury.

Cliffhanger
Gedurende het grootste deel van The Mummy is het titelpersonage prinses Ahmanet (Sofia Boutella). Maar aan het einde van de film steekt Nick Morton (Cruise) zichzelf neer met de magische dolk van Set, waardoor hij de kracht van Set oftewel van de Mummy verkrijgt. Hij kust Ahmanet, verandert haar in een verwelkte schim en gebruikt vervolgens zijn nieuw verworven krachten om Jenny (Annabelle Wallis) uit de dood op te wekken. Vanuit de schaduwen vertelt hij haar dat hij niet met haar kan zijn en verdwijnt dan.


In de laatste scène bundelt Nick zijn krachten met een weer levende Chris Vail (Jake Johnson). Ze rijden samen op hun motorfietsen de verte in met een grote pluim van zand achter Nick's motor om zijn nieuwe verkregen kracht te tonen, terwijl de voice-over van Dr. Jekyll (Crowe) ons vertelt hoe Nick de kracht heeft om het kwaad te verslaan.

Flop
The Mummy was uiteindelijk een flop en heeft in feite het Dark Universe gedood voordat het goed en wel begonnen was. Andere geplande films werden stopgezet en de eerder aangekondigde sterren, waaronder Johnny Depp als The Invisible Man en Javier Bardem als Frankenstein's Monster, werden allebei aan hun lot overgelaten omdat hun respectievelijke films werden geannuleerd.


Universal heeft het idee van een gedeelde wereld laten varen, maar heeft niet volledig afgezien van het idee om hun oude, iconische horrorpersonages terug te brengen. De veel kleinere en meer ingetogen benadering van The Invisible Man uit 2020 (zonder Depp) bleek veel succesvoller dan de grootschalige aanpak die Universal had genomen met The Mummy.

Kijken?
We zullen dus nooit te weten komen of het Dr. Jekyll zou gelukt zijn om alle hoofdpersonages samen te brengen en of Nick zijn nieuwe krachten zou gebruiken met goede of slechte bedoelingen. Je kan wel nog steeds Cruise in The Mummy zien en dat kan zowel op Netflix als op Prime Video.

NieuwsFilm

meest populair