Dit is één van de meest accurate oorlogsfilms ooit: 'Hacksaw Ridge'

Dit is één van de meest accurate oorlogsfilms ooit: 'Hacksaw Ridge'

Deze oorlogsfilm is bijna volledig gebaseerd op waarheid en daarmee superspannend en meeslepend.

Soms zijn er van die verhalen die zo goed zijn, dat een regisseur er niks meer aan wil veranderen. Hacksaw Ridge is daar één van.

Oorlogsfilms worden in de meeste gevallen erg goed onthaald. Er is veel actie, drama, medeleven en een stukje historie. Toch zijn deze films niet volledig op waarheid gebaseerd en worden er ook wat dramatische elementen toegevoegd door de regisseur.

Bij Hacksaw Ridge is dat niet het geval. Sterker nog, deze film van Mel Gibson uit 2016 is bijna volledig gebaseerd op waarheid en daarmee één van de meest accurate oorlogsfilms ooit.

Hacksaw Ridge
In Hacksaw Ridge speelt Andrew Garfield Desmond Doss, een jonge Amerikaanse man ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Door zijn geloof en zijn traumatische jeugd houdt Doss niet van geweld of wapens.

Uit patriottisme besluit hij om legerarts te worden en al snel wordt Doss in zijn legeropleiding beroemd omdat hij geen wapens wil dragen of gebruiken.

Pacifisme
Door zijn pacifisme wordt Preacher, zoals Doss ook wel werd genoemd, niet opgeroepen om uitgezonden te worden. Na veelvuldig aandringen lukt het hem toch om tijdens de Slag om Okinawa (1945) ingezet te worden op de beruchte Hacksaw Ridge. Hij moet bovenop een steile klif vechten tegen de Japanners.


Tijdens deze gewelddadige en heftige slag weet Preacher meer dan 75 zwaargewonde Amerikaanse militairen van medische hulp te voorzien, met gevaar voor eigen leven én dus zonder het gebruik van geweld of wapens. Met zijn heroïsche acties verdiende Doss als eerste dienstweigeraar in Amerika de bewonderenswaardige Congressional Medal of Honor.

Accuraat
Wat regisseur Gibson al eerder heeft bewezen met We Were Soldiers uit 2001, is dat hij zeer waarheidsgetrouw is in zijn films. Zo zijn bijna alle scènes waarin Preacher te zien is in de oorlog precies zoals het in het echt er aan toe ging en zijn ook de kleinste details kopieën van Doss zijn persoonlijke ervaringen.


Wat dan weer iets minder accuraat is, zijn de scènes die zich afspelen buiten het slagveld om. Alleen zijn dit zulke kleine verschillen dat ze niet verkeerd geïnterpreteerd kunnen worden of de film helemaal verdraaien.

Reactie
De zoon van de Desmond Doss, Desmond Doss Jr. was na het zien van de film helemaal overrompeld door wat Mel Gibson heeft gemaakt. Hij zegt dat het ongelofelijk accuraat is en dat er nauwelijks is afgeweken van het daadwerkelijke leven van zijn vader in de oorlog.

Ook andere veteranen die met Doss aanwezig waren bij de Slag om Okinawa, raden de film aan. Zij stellen dat je de film moet bekijken als je echt wilt weten hoe het er aan toe ging.

Kijken
Hacksaw Ridge is te bekijken op Prime Video, Pathé Thuis en op Videoland.

NieuwsFilm

meest populair