Hacksaw Ridge (2016)

When the order came to retreat, one man stayed.

Mel Gibson maakt zijn regisseurscomeback met een indrukwekkend oorlogsepos, waarin de soldaat zonder wapen uiteindelijk de ware held blijkt.
play

7,5 details

  • 139 Min
  • Drama
  • Biografie
  • Historisch
  • Oorlog
  • Romantiek
  • Verenigde Staten
  • Australië
139 Min Verenigde Staten

Het waargebeurde verhaal van Desmond T. Doss, een Amerikaanse legerdokter die weigerde om zwaar gewonde patiënten te laten sterven. Hij kon niet tegen wapens en weigerde er een te dragen, laat staan gebruiken. Doss was de eerste echte dienstweigeraar die een Congressional Medal of Honor kreeg. Dit was vanwege de risico's die hij dagelijks nam om de levens van zijn kameraden te redden.

Regie
Mel Gibson
Cast
Andrew Garfield, Sam Worthington, Vince Vaughn, Hugo Weaving, Teresa Palmer, Luke Bracey, Rachel Griffiths, Richard Roxburgh, Ryan Corr, Matthew Nable, Milo Gibson, Firass Dirani, Goran D. Kleut, Ben O'Toole, James Mackay, Tyler Coppin, Nathaniel Buzolic, James Lugton, Richard Pyros, Roman Guerriero, Jarin Towney, Darcy Bryce, Jacob Warner, Kasia Stelmach, Tim McGarry, Richard Pratt, Richard Platt.
Release
04.11.2016
Release NL
03.11.2016
Release DVD
30.03.2017

Filmtotaal Recensie

Regie: Mel Gibson | Cast: Andrew Garfield (Desmond T. Doss), Teresa Palmer (Dorothy Schutte), Vince Vaughn (Sergeant Howell), Sam Worthington (Captain Glover), Hugo Weaving (Tom Doss), Luke Bracey (Smitty), e.a. | Speelduur: 131 minuten | Jaar: 2016

Mel Gibson heeft zich niet bepaald populair gemaakt met zijn antisemitische uitspraken en overmatige drankgebruik. Ook bij zijn Amerikaanse filmvakbroeders is hij de afgelopen jaren steeds meer in ongenade gevallen, waardoor hij tijdenlang een Hollywoodverschoppeling is geweest. Tien jaar na zijn laatste regieklus (de Maya-achtervolgingsfilm Apocalypto) kruipt Gibson eindelijk weer eens een keer achter de camera om een heldhaftig epos te schieten. Zijn indrukwekkende comeback Hacksaw Ridge betreft een waargebeurd verhaal over de legerdokter Desmond T. Doss die tijdens de slag om Okinawa vijfenzeventig gewonde strijdmakkers uit de frontlinie wegsleepte en hen zo van een gewisse dood redde.

Belangrijk om te vermelden: Desmond T. Doss wilde uit geloofsovertuiging geen wapen aanraken, laat staan dat hij er één wilde afvuren. Hij mengde zich dus altijd ongewapend in het strijdgewoel. Aanvankelijk leidt dat tot een hoop onbegrip in het trainingskamp. De sergeant ziet hem het liefst vandaag nog vertrekken en zijn medesoldaten verwarren de pacifistische daad met lafheid, waardoor Doss onmiddellijk het mikpunt wordt van pesterijen en spot. Alleen zijn vriendin Dorothy- die op de verpleegkundeafdeling werkt, heeft begrip voor zijn geloofsovertuiging. Uiteindelijk krijgt Doss permissie van de krijgsraad om zonder geweer de Japanse vijand te bestormen.

videotrailers & clips

alle artikelen (8)

Hacksaw Ridge Nieuwsberichten

Laatste reacties

Frietgezicht

"...Vond hem zwaar tegenvallen. Zeker voor een Mel Gibson film. Typisch zo’n oorlogsfilm met alle clich......"

MovieMazzter

"...film gebaseerd op ware gebeurtenissen en dat is altijd al een pluspunt. Daarnaast is het ook een zee......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Hacksaw Ridge

acties