Deze polderthriller uit 2015 kent bijna niemand, maar kan gelijk op je watchlist

Deze polderthriller uit 2015 kent bijna niemand, maar kan gelijk op je watchlist

Op zijn verjaardag neemt een huurmoordenaar met tegenzin de gemakkelijke taak op zich om een schrijver te vermoorden, maar de job blijkt een stuk moeilijker dan verwacht.

Alex van Warmerdam is wellicht één van de meest intrigerende filmmakers van ons land. Naast zijn werk voor en achter de camera is hij ook nog eens actief als theatermaker, schrijver, dichter, schilder én vormgever.

Het is dus logisch dat hij vrij sporadisch films uitbrengt. Zo is Schneider vs. Bax 'pas' zijn negende film terwijl hij sinds 1986 al bezig is met cinema.

Plot
Schneider, een huurmoordenaar, krijgt op de ochtend van zijn verjaardag een telefoontje van Mertens. Hij heeft een spoedklusje voor Schneider, maar die weigert dit, omdat het zijn verjaardag is en hij Lucy, zijn vrouw, heeft beloofd haar te helpen met de voorbereidingen voor het etentje. Mertens benadrukt dat het een belangrijke zaak is.

Schneider krijgt te horen dat het doelwit Ramon Bax is, een schrijver. Hij woont alleen op een afgelegen plek. 'Het is een makkelijke klus. Met een beetje geluk ben je vóór de middag weer thuis.' Schneider aanvaardt de opdracht. Wat een eenvoudig klusje lijkt, blijkt echter meer dan verwacht.

Filmstijl
Van Warmerdam weet telkens weer vriend en vijand te verassen met iedere nieuwe film. Er is zeker sprake van een specifieke 'van Warmerdam-stijl', maar de Haarlemse beeld- en woordkunstenaar blijft constant experimenteren met genres en verhaaltechnieken bij elk nieuw (film)project.


Zo ook met deze 'polder-thriller' uit 2015, waarin hij het 'stoere' hitman-versus-hitman-genre omtovert tot een knullig kat-en-muis-spel tussen het riet.

Tragedie vs. komedie
Hoewel de onderwerpen van zijn films vaak vrij tragisch zijn en vol filosofische en/of morele vraagstukken zitten, is van Warmerdam er niet vies van om een portie droogkomische humor aan zijn werk toe te voegen.


Zijn films zijn beslist niet voor iedereen weggelegd, maar als je van dit soort humor houdt is van Warmerdam absoluut een maker om te checken, op onder andere Pathé Thuis.

NieuwsFilm

meest populair