Wat is er eigenlijk gebeurd met topacteur Robert Redford?

De Amerikaanse acteur stopte in 2018, na een carrière van 60 jaar, met acteren.

Als je van ouderwetse films houdt, dan kan het dat je misschien klassiekers zoals Butch Cassidy and The Sundance Kid en Barefoot in the Park hebt gezien. Beide films kregen lovende kritieken dankzij hun uitstekende cast. Een van die sterren is de Amerikaanse acteur Robert Redford. Hij staat bekend om zijn charisma, wat hem tot een favoriet van de fans heeft gemaakt. Hij is nu al een tijdje uit de schijnwerpers verdwenen en dus vragen zich veel mensen af wat hij nu doet.

Redford deelde het nieuws dat hij ging stoppen met acteren na The Old Man & The Gun in een interview met Entertainment Weekly in 2016. "Zeg nooit nooit, maar ik heb vrijwel beslist dat dit het voor mij zou zijn op het gebied van acteren en ik richting pensioen zal gaan na deze film, want ik doe dit al sinds ik 21 ben," legde Redford uit. "Ik dacht 'nou, dat is genoeg.' En waarom niet eindigen met iets dat heel positief en optimistisch is?"

Sundance
In zijn lange carrière won Redford heel wat prijzen waaronder twee Oscars en zes Golden Globes. Naast te spelen in heel wat films, is hij ook de oprichter van het Sundance Film Festival. Dit festival is bedoeld om onafhankelijke filmmakers in de Verenigde Staten een kans te geven. De naam van het festival is een verwijzing naar Redfords personage in de film Butch Cassidy and the Sundance Kid uit 1969.

Deze film was een van de eerste waarin Redford heeft gespeeld en lanceerde zijn carrière. Hoewel hij vooral bekend is voor de films waarin hij heeft gespeeld, begon zijn acteercarrière op televisie. In de jaren 50 verscheen hij in verscheidene televisieprogramma's, zoals Alfred Hitchcock Presents, Dr. Kildare, Nothing in the Dark (een aflevering van The Twilight Zone) en Perry Mason.

Definitief voor film
In 1965 stapte Redford definitief over naar de film. Zijn eerste grote rol kwam in 1966, toen hij aan de zijde van Marlon Brando en Jane Fonda mocht spelen in The Chase van Arthur Penn. Een jaar later was hij opnieuw te zien naast Fonda in Barefoot in the Park. Toen eind jaren 60 Steve McQueen een rol in een film van George Roy Hill afwees, ging de rol naar Redford. Aan de zijde van Paul Newman, die op dat moment in Hollywood al een grote naam was, speelde Redford in Butch Cassidy and the Sundance Kid.


Na deze film kreeg Redford de ene hoofdrol na de andere aangeboden. In geen tijd groeide hij uit tot een van de grootste filmsterren uit de jaren 70. Zo was hij te zien in onder andere The Way We Were, The Sting, The Great Gatsby, All the President's Men en A Bridge Too Far. Daarna speelde hij ook nog in films zoals The Natural, Out of Africa en The Horse Whisperer totdat hij zijn laatste rol speelde in The Old Man & The Gun.

Regisseren
Hoewel Redford zei dat zijn rol in The Old Man & The Gun zijn laatste ging zijn, was hij heel even te zien in Avengers: Endgame waarin hij een cameo deed als Alexander Pierce, een rol die hij eerder had gespeeld in Captain America: The Winter Soldier.


Redford is nu 87 jaar oud en is niet meer te zien op het grote scherm, maar hij is niet helemaal weg uit Hollywood. Hij werkt nog steeds in de filmindustrie maar dan achter de camera als regisseur en producent. Tijdens zijn carrière was hij daar al mee bezig. Voor zijn regiedebuut Ordinary People uit 1980 won hij de Oscar voor beste regisseur. Daarna bleef hij films regisseren zoals A River Runs Through It en Quiz Show. Nu houdt hij zich hier nog steeds mee bezig. Zo werkt hij mee aan de serie Dark Winds en de documentaire All Illusions Must Be Broken.

NieuwsFilm

meest populair