Voegt 'Oppenheimer' zich na controversiële stap alsnog nog bij 'Barbie' en 'Mario Bros.'?

De kaskraker Oppenheimer wordt binnenkort in Japan in de bioscoop verwacht.

Met een wereldwijde opbrengst van ruim 950 miljoen dollar deed Oppenheimer het bijzonder goed aan de wereldwijde bioscoopkassa's. Zeker voor een R-rated biografische film met zwart-wit beelden. Het fenomeen 'Barbenheimer' was een van de redenen achter het succes, regisseur Christopher Nolan was een andere belangrijke succesfactor.

Toch kwam de film niet tot een miljard dollar omzet wereldwijd, iets dat de financierders waarschijnlijk helemaal niet erg vinden. Met een productiebudget van $100 miljoen zijn de kosten al lang en breed terugverdiend. Nu lijkt de film toch een kans te krijgen om het miljard te passeren.

Japan
De film gaat over de ontwikkeling van de atoombom door J. Robert Oppenheimer (Cillian Murphy), dat uiteindelijk leidde tot het bombarderen Hiroshima en Nagasaki met een verwoestende atoombom. Er kwamen minimaal 250.000 mensen om het leven in de Japanse steden.

De film ligt dus gevoelig in Japan en daarom is Oppenheimer nog niet in Japan vertoond op het witte doek. De Japanse distributeur Bitters End heeft nu aangekondigd dat de film ergens in 2024 toch op de lokale bioscoopschermen verschijnt.

Controversieel
Er is enige kritiek op de film dat vooral wordt gekeken naar de persoon Oppenheimer en de ontwikkeling van de atoombom en amper aandacht schenkt aan de latere bombardementen en de gevolgen daarvan.


Mocht de film in Japan een financieel succes worden, dan kan Oppenheimer de derde film uit 2023 worden die de grens van 1 miljard dollar wereldwijd passeert. Alleen Barbie ($1,44 miljard) en The Super Mario Bros. Movie ($1,36 miljard) wisten tot op heden dit jaar deze grens te passeren.

NieuwsFilm

meest populair