Deze ijzersterke oorlogsfilm moet je snel zien: 'Tigerland'

Deze ijzersterke oorlogsfilm moet je snel zien: 'Tigerland'

Colin Farrell speelt in deze film voor de eerste keer de hoofdrol.

Er werden de afgelopen jaren heel wat films gemaakt over de Vietnamoorlog. Een van de bekendste waarin de soldaten te zien zijn in een trainingskamp is Full Metal Jacket van Stanley Kubrick uit 1987, maar ook Tigerland uit 2000 speelt zich tijdens die periode af in een trainingskamp en is daarentegen minder bekend. Waarschijnlijk heeft dat te maken dat de film maar in enkele landen in de bioscoop te zien was en dus niet zo gekend is bij het publiek.

Dit is de enige oorlogsfilm die regisseur Joel Schumacher heeft gemaakt in zijn carrière. Colin Farrell speelt in deze film voor de eerste keer de hoofdrol. Ook Cole Hauser, die tegenwoordig de show steelt in Yellowstone, speelt mee samen met sterren als Matthew Davis en Shea Whigham.

Trainingskamp
Tigerland was de naam van een Amerikaans legertrainingskamp van het midden van de jaren 1960 tot het begin van de jaren 1970, gelegen op Fort Polk, Louisiana, als onderdeel van het U.S. Army Advanced Infantry Training Center.

Vaak de laatste halte voor nieuwe soldaten op weg naar Vietnam, werd Tigerland opgericht in het vochtige en drukkende Fort Polk om de milieuomstandigheden van Zuid-Vietnam nauwkeurig na te bootsen. Hoewel de setting van de film losjes gebaseerd is op Fort Polk, werd de film eigenlijk opgenomen op Camp Blanding in Florida.

Verhaal
Tigerland speelt zich af in 1971 tijdens de Vietnamoorlog. We volgen Roland Bozz (Farrell), een militair die opgeroepen wordt en naar het basiskamp gestuurd wordt. Hoewel hij tegen de oorlog is, kan hij weinig doen en maakt zijn ontevreden houding hem onpopulair bij bevelhebbers.


Maar Bozz is bekwaam en een natuurlijke leider en al snel krijgt hij de rang van pelotonleider ondanks zijn rivaliteit met de boze en bittere soldaat Wilson (Wigham). Zodra ze naar Tigerland worden gestuurd, een trainingskamp ontworpen om soldaten voor te bereiden op de moeilijke omstandigheden in Vietnam, laait Bozz's vete met Wilson weer op tijdens een reeks realistische gevechtsoefeningen, die dreigt over te slaan naar echt bloed.

Verfrissend
Hoewel de film zich op bekend terrein begaf, was Tigerland een verfrissende kijk op vertrouwd materiaal, met een uitstekende cast en een scherp, emotioneel scenario. De film verdiende niet veel geld doordat het niet overal in de bioscoop uitkwam, maar kreeg wel lovende woorden voor het verhaal, de regie, Farrell's acteerprestaties, het scenario en de emotionele diepgang. Het was ook een van de best beoordeelde films van Schumacher.


Tigerland is dus een oorlogsfilm die zeker de moeite waard is om te zien en dat is ook mogelijk want de film is te vinden op Disney+.

NieuwsFilm

meest populair