Gouden Palm-winnaar is ook grootste winnaar bij European Film Awards

Gouden Palm-winnaar is ook grootste winnaar bij European Film Awards

Zowel film, regisseur, scenario als actrice winnen de grote Europese prijs

De Franse film Anatomy of a Fall, de Gouden Palm-winnaar van dit jaar, is ook de grote winnaar van de European Film Awards van 2023. De film van Justine Triet won vier awards, waaronder de prijs voor de beste film als de prijs voor de beste regisseur.

Actrice Sandra Hüller, die ook voor haar rol in The Zone of Interest was genomineerd, won de derde prijs namens de film van Triet. Tot slot wordt ook het scenario beloond met een prijs.



Sweep
In de grote categorieën kunnen we dus spreken van een 'sweep': onder meer Fallen Leaves, Green Border, Me Captain en The Zone of Interest grijpen naast de prijzen. Dat het prijzenfestival in Berlijn zondag daardoor wat minder verrassend werd, was echter bij de kijker geen probleem.

De acteur van het jaar is volgens de Europese Academy de bekende Deense acteur Mads Mikkelsen. Hij speelde zijn rol in The Promised Land volgens de Academy het allerbeste. Overigens won de film niet alleen deze prijs, maar ook prijzen voor cinematografie en kostuums.

Robot Dreams
Er zijn ook andere winnaars, in de 'kleinere' categorieën. Robot Dreams van Pablo Berger won de prijs voor de beste animatiefilm, Smoke Sauna Sisterhood werd de beste documentaire van Europese bodem. De Britse films Scrapper en How to Have Sex winnen de prijzen van de 'Young Audience' en de Europese ontdekkingsprijs.

Benieuwd geworden naar de grote winnaar? Bekijk de trailer en kijk op de filmpagina voor meer informatie.



FilmTotaal houdt jou de komende maanden op de hoogte van alle ontwikkelingen tijdens Award Season, tot aan de Oscaruitreiking in april 2024.

NieuwsFilm

meest populair