Met deze James Bond-film zorgde 007 voor flink wat opschudding in Amsterdam

Met deze James Bond-film zorgde 007 voor flink wat opschudding in Amsterdam

De Bond-film Diamonds Are Forever uit 1971 bevast scènes met Sean Connery's 007 in de grachten van Amsterdam.

Heel wat grote Amerikaanse blockbusters worden opgenomen in Europa. Zeker de grote vervolgfilms hebben de neiging om na een groot nationaal avontuur de grens over te gaan. James Bond-films zijn sowieso internationale actiespektakels.

Van de 25 verschenen Bond-films speelt slechts één film zich af in Nederland. In Diamonds Are Forever uit 1971 bezoekt de 007 van Sean Connery de Nederlandse hoofdstad Amsterdam.

Amsterdam
In Diamonds Are Forever zijn meerdere scènes te zien die zijn opgenomen in Amsterdam. De 007 van Connery reist naar Amsterdam als de professionele smokkelaar en moordenaar Peter Franks. Hij moet daar Tiffany Case ontmoeten. Als de echte Peter Franks opduikt vermoordt Bond hem.

De eerste locatie in de film is bij de Magere Brug aan de Amstel. In Diamonds Are Forever zien toeristen in een rondvaartboot hoe het lichaam van Mrs. Whistler uit de gracht wordt gehaald. Mr. Wint en Mr. Kidd staan op Magere Brug en de eerste neemt foto's.

Reguliersgracht 36
Daarna zien we Bond in zijn gele Triumph Stag arriveren om vervolgens bij het huis van Tiffany Case aan de Reguliersgracht aan te bellen. Als de echte Peter Franks arriveert, begroet Bond hem in het Duits. Uiteraard een enorme suffe fout. De scènes in het huis, inclusief het gevecht in de lift, werden niet in Amsterdam opgenomen.


Diamonds Are Forever van regisseur Guy Hamilton (Goldfinger, Live and Let Die, The Man with the Golden Gun) verscheen in 1971 en was een groot succes door wereldwijd $116 miljoen op te halen bij een productiebudget van $7,2 miljoen.

Reportage
Overigens was het een sensatie dat Bond naar Nederland kwam. Er werd ook een reportage van de opnames gemaakt. Bekijk deze hieronder.



NieuwsFilm

meest populair