Deze choquerende scène is het meest gepauzeerde moment in 'The Godfather'

Deze choquerende scène is het meest gepauzeerde moment in 'The Godfather'

Er werd een echte afgehakte paardenkop gebruikt in de iconische film.

Nog niet zo heel lang geleden kwam er nog een artikel langs over een scène in Wild Things, die behoorlijk vaak gepauzeerd werd. Dat artikel is hier terug te lezen. In The Godfather zit ook zo'n moment.

Dit pareltje verscheen alweer meer dan 50 jaar geleden, in 1972 om precies te zijn, en was een gigantische hit. The Godfather van regisseur Francis Ford Coppola was een groot succes en wordt door menig filmkenner een van de beste films aller tijden genoemd. Vergeten zal de film dus nooit worden, al blijft een scène voor altijd iconisch.

Paardenkop
Het gaat hier om de scène wanneer filmproducent Jack Woltz (acteur John Marley) weigert om acteur Johnny Fontane (Al Martino) in zijn film te casten. Om wraak te nemen laat Don Vito Corleone (Marlon Brando), het favoriete racepaard van Woltz slachten.

Het afgehakte hoofd van het paard wordt in het bed van Woltz geplaatst wanneer hij slaapt. Wanneer hij wakker wordt reageert hij gechoqueerd. Menig kijker was ook in shock, al is dat wel te begrijpen. Het gaat hier namelijk om een échte paardenkop.

Controversieel
The Godfather werd gemaakt voordat de Screen Actors Guild kwam met de regel 'Guidelines for the Safe Use of Animals in Filmed Media', anders had dit waarschijnlijk niet mogen gebeuren. Dit betekent niet dat Coppola geen kritiek kreeg te verduren.



De regisseur liet weten talloze brieven te hebben ontvangen van dierenrechtenactivisten, die deze scène niet vonden kunnen. Zij dachten dat het paard geslacht was voor de film, maar dit klopt niet. De kop kwam namelijk van een slachthuis, waar paarden werden afgemaakt en 'getransformeerd' in hondenvoer.

Impact
Maar waarom dan een echte kop? Toen de scène gerepeteerd werd, ging Coppola voor een nephoofd, maar hij vond dit niet overtuigend genoeg uitzien. Hij besloot voor de film zelf dan ook voor de 'real deal' te gaan. Menig filmkijker pauzeerde de film, om erachter te komen of dit een echte paardenkop was.



Hierdoor staat deze scène vandaag de dag dan ook bekend als een van de meest gepauzeerde momenten in de filmgeschiedenis. Wil je The Godfather (opnieuw) zien om dit moment zelf te pauzeren dan kan dat op SkyShowtime, Pathé Thuis of op Netflix.

NieuwsFilm

meest populair