Deze Nederlander is één van de meest controversiële filmregisseurs aller tijden.

Deze Nederlander is één van de meest controversiële filmregisseurs aller tijden.

Dit is de reden van de Nederlandse regisseur Tom Six zo controversieel is.

Martin Koolhoven en Paul Verhoeven zijn twee van de bekendste Nederlandse regisseurs die Hollywood hebben gehaald. Ook Halina Reijn maakt haar opmars als succesvolle regisseur. Maar er is één regisseur die zo controversieel is dat hij bijna wereldwijd al zijn collega's overtreft.

Zo blijven de films van de in Alkmaar geboren Tom Six een onuitwisbare indruk nadat je één van zijn films hebt gezien.

Tom Six
Six is namelijk de regisseur van de meest bizarre plots die je zult horen. Hij baseert zijn films vaak op zijn eigen fantasieën of dromen. Dat is ook het geval bij het eerste deel van de The Human Centipede-trilogie.

The Human Centipede (First Sequence) is deel één en geschreven en geregisseerd door Six. De film draait om een doorgedraaide Duitse arts die zich bezig houdt met het scheiden van Siamese tweelingen. Ook is hij in het geheim bezig om de lichamen van levende personen aan elkaar te verbinden.

Schokkend
Hoewel dit al heftig genoeg klinkt, gaat regisseur Six nog een stapje verder. De arts wil namelijk mensen zo aan elkaar verbinden dat zij als het ware één wezen worden met eenzelfde spijsverteringsstelsel. Precies zoals een menselijke duizendpoot.


Wanneer twee vrouwen in nood toevallig bij deze afschuwelijke arts aankloppen, ziet hij zijn kans school om van zijn levensproject werkelijkheid te maken. Nu kan het gruwelen voor de kijkers echt beginnen.

Overgeven
Om de film zo realistisch mogelijk te maken heeft de regisseur met artsen contact gehad over de medische ingrepen. De grafische shots zoeken de grens op met wat de kijker kan en wil zien. Naar eigen zeggen was het dan ook de bedoeling van Six om scène na scène de bezoeker te choqueren.


Six ontving meerdere malen de prijs voor beste horrorfilm met The Human Centipede uit 2009. Vanwege het abnormale plot werd Six dan ook onverwachts een cultfenomeen in bepaalde kringen. Echter leverde de film maar een schamele $252 duizend op. Waarschijnlijk kwam dit mede door de buzz dat bezoekers moesten overgeven in de bioscoop en onpasselijk de zaal verlieten.

Ontvangst
Het uiterst heftige plot en de ijzingwekkend reële scenes maakte dat er maar weinig bezoekers de film in de bioscoop aandurfde, wat helaas ten koste ging van de opbrengsten van The Human Centipede. Maar ook The Human Centipede II uit 2011 en The Human Centipede III uit 2015 kregen op Rotten Tomatoes niet meer dan 30% op de Tomatometer-score.

Succesvol of niet, het is duidelijk dat Six één van de meest controversiële Nederlandse filmregisseurs ooit is. Wil je de films zien, dan moet je een dvd-box zien te scoren via Marktplaats.

NieuwsFilm

meest populair