24e Amsterdam Fantastic Film Festival [nieuws]

[header]Vanavond gaat in Tuschinski de 24e editie van het Amsterdam Fantastic Film Festival van start. Wat ooit begon als een weekendje gezellig griezelen in toenmalig theater Alhambra, is uitgegroeid tot een veelzijdig festival, met 52 lange en 25 korte titels uit het genre van de fantastische film, evenementen, symposia, een festival voor kinderen (AFFF Kids) en internationale gasten. Een must voor iedereen die van bijzondere films houdt.[/header]Vanavond gaat in Tuschinski de 24e editie van het Amsterdam Fantastic Film Festival van start. Wat ooit begon als een weekendje gezellig griezelen in toenmalig theater Alhambra, is uitgegroeid tot een veelzijdig festival, met 52 lange en 25 korte titels uit het genre van de fantastische film, evenementen, symposia, een festival voor kinderen (AFFF Kids) en internationale gasten. Een must voor iedereen die van bijzondere films
houdt.



Het festival opent met het kleurrijke, bombastische sprookje The Fall, van regisseur Tarsem Singh (The Cell). Tarsem werkte maar liefst zes jaar aan de film en maakte opnamen in wel zesentwintig landen. The Fall zit dan ook vol mooie, exotische plaatjes. Zaterdag 20 april wordt het hoofdprogramma afgesloten met Doomsday, de nieuwe film van Neil Marshall (Dog Soldiers, The Descent). Iedereen die tijdens het festival de toppers heeft gemist, kan zijn hart ophalen op zondag de 20e, want dan worden alle winnaars van de Zilveren Méliès, de Black Tulip en de Silver Scream Award nogmaals vertoond.

De koers die een aantal jaar geleden door het festival is ingezet – fantastische films in de brede zin van het woord vertonen – wordt doorgezet door de nieuwe creatief directeur Phil van Tongeren. Het AFFF is dus niet slechts voorbehouden aan fans van bloed en ingewanden, maar toont ook anime, science fiction, fantasy en thrillers. Toch is het festival zijn roots niet vergeten, en is er ook dit jaar weer een Night of Terror: op 12 april kun je in Tuschinski 1 terecht voor je jaarlijkse dosis ranzigheid, met REC, Hatchet, Inside en Rage.

Extra aandacht op het AFFF voor onafhankelijke, dwarse filmmakers uit de Verenigde Staten in het themaprogramma ‘American Independents’. Met slechts een beperkt budget en een schat aan talent weten dwarse talenten interessante producties af te leveren, en een aantal hiervan zal worden vertoond op het festival. Het programma bestaat onder meer uit Return in Red, Wristcutters en Diary of the dead, van zombie-veteraan George Romero.



Behalve Romero zijn er meer oudgedienden die hun opwachting maken tijdens het AFFF. Dario Argento is te zien met het laatste deel van zijn Three Mothers-trilogie, Mother of Tears, Stuart Gordon geeft maatschappijkritiek met een bloedig randje in Stuck en William ‘The Exorcist’ Friedkin keert terug naar het horrorgenre met Bug.

Gasten van het AFFF zijn dit jaar onder meer de Deense filmmaker Ole Bornedal, onze eigen Roel Reiné, die in Hollywood opzien baarde met zijn Steven Seagal-vehikel Pistol Whipped, en – jawel! – Tim Burton. Burton zal op 9 april de Career Achievement Award aangeboden krijgen op het podium van Tuschinski 1. De dag daarop heb je de kans je favoriete Burton-DVD te laten signeren door de meester zelf, zal er een publiek interview plaatsvinden en zal Burton zijn eigen Edward Scissorhands inleiden.



Zoals gebruikelijk zal FilmTotaal uitgebreid verslag doen van het AFFF, in zowel woord als beeld, met interviews, recensies, publieksreacties, en nog veel meer. Check dagelijks het speciale AFFF-weblog op de voorpagina van de site.

Het 24e Amsterdam Fantastic Film Festival, 9 tot en met 20 april, Pathé Tuschinski.

Meer informatie: http://www.afff.nl en http://www.afff.nl/kids



NieuwsFilm

meest populair