Deze kaskraker won recent de Oscar, maar is nu behoorlijk controversieel

Deze kaskraker won recent de Oscar, maar is nu behoorlijk controversieel

Green Book won drie Oscars, maar er was ook veel kritiek.

In 2018 kwam de film Green Book uit. De film werd lovend ontvangen en ontving vijf Oscarnominaties, waarvan het er drie verzilverde. Toch waren er ook negatieve geluiden te horen over de film.

De film gaat over een Afrikaans-Amerikaanse pianist, gespeeld door Mahershala Ali, die een Amerikaanse portier, gespeeld door Viggo Mortensen, in dienst neemt. Samen reizen ze door het land en worden ze meerdere keren geconfronteerd met racisme.

Scenario
De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal uit de jaren 60 van de vorige eeuw. Wat ook meteen opvalt is dat de zoon van Tony Lip, het personage gespeeld door Mortensen, mee heeft geschreven aan het scenario.

De familie van Don Shirley, het personage gespeeld door Ali, werd niet geraadpleegd voor het maken van de film. Zij waren ook niet tevreden over het eindresultaat en bestempelden de film als leugenachtig.

Controverse
Naast de controverse over het scenario was er ook kritiek op de typisch blanke blik op racisme. Ook bij de relatie tussen een blanke chauffeur en zwarte pianist werden meerdere kritische noten gezet.


Onder andere regisseur Spike Lee was woedend. Hij vond de film stereotiep en was niet blij met de manier waarop het zwarte personage alle problemen van het blanke personage op moest lossen.

Prijzen
Ondanks meerdere kritische blikken op de film, werd hij over het algemeen zeer goed ontvangen. Zo kreeg de film een degelijke 77% op Rotten Tomatoes en staat de film op een 8,2/10 op het IMDb.


Ook bij de prijsuitreiking deed de film het goed. De film won drie Golden Globes en kreeg vijf Oscarnominaties. Daarvan verzilverde het er drie, waaronder die voor beste film en beste acteur in een bijrol voor Ali.

Streamen
Benieuwd geworden naar de film? Green Book is voor zeven euro te koop via Prime Video.

NieuwsFilm

meest populair