Beste niet Engelstalige films: is dit pareltje Guillermo del Toro's beste werk?

Beste niet Engelstalige films: is dit pareltje Guillermo del Toro's beste werk?

De Mexicaanse grootheid wist in 2006 hoge ogen te gooien met 'Pan's Labyrinth'.

Er komen de laatste tijd wel vaker artikelen langs op FilmTotaal over niet Engelstalige films die meer aandacht verdienen. Recentelijk was Im Western nichts Neues aan de beurt (meer daarover lees je hier), maar deze keer wordt El Laberinto del Fauno het zonnetje gezet.

De kans is tamelijk groot dat je dit pareltje kent onder de Engelse titel, namelijk Pan's Labyrinth. Deze film van de Mexicaanse topregisseur Guillermo del Toro verscheen in 2006 en was een groot succes. Sterker nog, in de ogen van menig cinefiel is dit de beste film van del Toro.

Ontvangst
Dat wil natuurlijk ook wel wat zeggen. Del Toro heeft namelijk al heel wat moois gemaakt. Denk bijvoorbeeld maar aan Hellboy, The Shape of Water en zijn recente Pinocchio. Pan's Labyrinth is misschien toch wel zijn beste, iets dat ook wel te zien is aan de cijfers die de film scoort.

Op Rotten Tomatoes krijgt de film maar liefst een 95%. Op IMDb scoort deze weer een hele overtuigende 8,2 en staat daarmee in de top 250 populairste films aller tijden. Ook de Academy was helemaal weg van Pan's Labyrinth en bekroonde deze met maar liefst 3 Oscars.

Verhaal
Mocht je niet weten waar de film over gaat, de synopsis luidt als volgt. Het verhaal speelt zich af in 1944, na de zege van Franco. De 12-jarige Ofelia en haar zwangere moeder verhuizen naar een landelijk gebied in Noord-Spanje, waar ze bij Ofelia's strenge en keiharde stiefvader Kapitein Vidal komen wonen.



Met zijn leger vecht de meedogenloze Vidal tegen de rebellen die in de bossen leven. In deze barre omstandigheden ontmoet Ofelia op een nacht een mysterieuze faun. Deze vertelt haar dat ze eigenlijk een prinses is en dat ze zich kan bewijzen als ze drie belangrijke opdrachten uitvoert.

Taxichauffeur
Grappig genoeg speelde een taxichauffeur een hele belangrijke rol in het maken van de film. Del Toro staat erom bekend veel te schrijven en te tekenen over zijn toekomstige projecten voordat hij deze omtovert in films.



Jarenlang had hij gewerkt aan Pan's Labyrinth, maar toen hij zijn boek met alle notities in een taxi liet liggen dacht hij de film niet meer te kunnen maken. Gelukkig vond de chauffeur deze en ging hij op zoek naar de regisseur. Na een lange zoektocht kwam hij eindelijk bij del Toro terecht, die dit zag als een 'teken van de Goden' dat hij deze film per se moest maken.

Engels
Toen hij hiermee aan de slag ging, waren de nodige studio's en producenten geïnteresseerd, maar wel alleen als del Toro de film in het Engels zou maken. Zij waren bereid hem meer dan het dubbele te betalen, maar de regisseur weigerde elke keer weer.



Ook is de Engelse ondertiteling volledig door de filmmaker zelf geschreven. Del Toro was niet tevreden met de vertalingen van zijn vorige films en besloot het dus zelf te doen. Interesse in Pan's Labyrinth? Deze is te vinden op Pathé Thuis, NPO Plus, Canal+ en Cinetree.

NieuwsFilm

meest populair