Deze onnozele versie van James Bond kreeg zowel veel succes als haat

Deze onnozele versie van James Bond kreeg zowel veel succes als haat

Na een plotselinge aanval op MI5 wordt Johnny English, de meest zelfverzekerde en toch onintelligente spion van Groot-Brittannië, de enige spion van Groot-Brittannië.

Parodiefilms zijn erg lastig om goed te doen en mislukken dan ook vaak. Toch zitten er soms cult-klassiekers bij die de geschiedenisboeken in gaan om hun vernuftigheid en ironische kijk op cinema. Onlangs bespraken we al Robin Hood: Men in Tights, waarin wordt gelachen met de middeleeuwse volksheld (klik hier voor het artikel). Nu is het tijd voor een ander (en ietwat recenter) icoon uit de Britse literatuur.

De film Johnny English uit 2003 van regisseur Peter Howitt steekt namelijk de draak met misschien wel Engelands meest gevierde (film)held: James Bond. In dit eerste deel van de Johnny English-trilogie wist Rowan Atkinson een sterke antiheld te creëeren van geheim agent 007.

Plot
Wanneer een begrafenis van een Britse spion wordt aangevallen, worden alle overgebleven spionnen gedood. Er is nog maar één spion over en die is nu de laatste hoop van Groot-Brittannië. Johnny English en zijn hulpje Bough hebben de zaak toegewezen gekregen om de diefstal van de Britse kroonjuwelen te onderzoeken.

De hoofdverdachte is een mysterieuze Franse ondernemer, bekend als Pascal Sauvage. English en Bough ontdekken al snel de gruwelijke waarheid achter de diefstal en Sauvage, maar het zal geen gemakkelijke klus zijn om hem voor de rechter te brengen.

Comedic genius
Filmkenners hadden veel kritiek op dit flauwe aftreksel van de spionagefilm, maar toch is Johnny English een groot succes te noemen, aangezien hij drie keer zijn productiebudget van veertig miljoen dollar wist terug te verdienen.


Dit succes is voornamelijk te verklaren door hoofdrolspeler Atkinson, die in de jaren negentig aan de top van de popcultuur stond met zijn zelfbedachte karakter Mr. Bean. Zijn expressieve gezicht en geniale gevoel voor (visuele) komedie maakten hem de perfecte keus om deze zeer onhandige spion te spelen.

Handgebaren
Eén van de scènes waarin dit goed naar voren komt is wanneer hij geruisloos met handgebaren zijn collega probeert in te lichten over het plan van aanpak tijdens hun missie; een actiefilm-stokpaardje. Toch blijkt dit wanneer English dit probeert een stuk lastiger dan dat het normaal lijkt in de 'echte' actiefilms.


Wat ook een grappig detail is, is dat English, in sterke tegenstelling tot Bond, nooit een kogel afvuurt; telkens wanneer hij probeert te schieten valt zijn pistool uit elkaar.

NieuwsFilm

meest populair