Hoe de horrorfilm 'Orphan' je in één seconde in een complete schok bracht

Hoe de horrorfilm 'Orphan' je in één seconde in een complete schok bracht

Deze horrorthriller met Vera Farmiga (The Conjuring) had een strakke twist.

Het creëren van een goede twist in een verhaal mag een kunst worden genoemd. Een goede twist kan er in één moment voor zorgen dat alles dat je voorheen hebt gezien in een film naar een ander niveau wordt getild, maar een slechte kan juist het tegenovergestelde veroorzaken en de film verpesten. De horrorthriller Orphan is een goed voorbeeld van een film met een goede twist.

Regisseur Jaume Collet-Serra kennen we voornamelijk van zijn actiefilms met Liam Neeson en Dwayne Johnson, maar in 2009 kwam hij met de horrorfilm Orphan.

Verhaal
Verwoest door het verlies van hun ongeboren baby, besluiten Kate (Vera Farmiga) en John (Peter Sarsgaard) een kind te adopteren. In het weeshuis voelen beiden zich aangetrokken tot een klein negenjarig meisje genaamd Esther (Isabelle Fuhrman).

Al snel neemt het stel hun nieuwe dochter mee naar huis. Maar wanneer zich een gevaarlijke reeks gebeurtenissen ontvouwt, begint Kate te vermoeden dat er iets kwaadaardigs schuilgaat achter de engelachtige buitenkant van het kind.

De twist
Er zijn natuurlijk talloze films met griezelige kinderen, denk aan The Grudge, The Exorcist en The Shining. Op de oppervlakte lijkt Orphan in dat opzicht niet zo uniek, maar dankzij de bizarre twist differentieert het zichzelf van andere horrorfilms.


Esther is namelijk helemaal geen negenjarig kind, maar een 33-jarige vrouw met de aandoening hypopituïtarisme. Deze aandoening heeft haar groei heeft belemmerd, waardoor ze er als een kind uitziet. Ze doet zich voor als weeskind zodat ze steeds door nieuwe families wordt geadopteerd. Vervolgens probeert ze haar nieuwe vader te verleiden en, als dat niet werkt, het hele gezin af te maken.

Prequel
De film was een flink financieel succes. Het had namelijk een productiebudget van 20 miljoen dollar en een wereldwijde omzet van bijna 78 miljoen dollar. Toch leek Orphan niet het startpunt te zijn van een nieuwe langlopende horrorfranchise, maar daar kwam recent verandering in.


Afgelopen jaar kwam namelijk de prequel Orphan: First Kill uit. Isabelle Fuhrman keerde terug als de moordlustige Esther, ook al was ze inmiddels dertien jaar ouder dan toen ze in de eerste film speelde. Je bekijkt beide Orphan-films nu op Pathé Thuis.

NieuwsFilm

meest populair