Film Noir

[header]Film Noir is een film die zijn titel eer aan doet: werkelijk elk film noir-cliché dat je kunt verzinnen komt voorbij in deze anime. Hoofdpersoon met geheugenverlies? Check. Vervreemdende, jazzy soundtrack? Aanwezig. Begeerlijke femme fatale? Vanzelfsprekend. Donkere, regenachtige setting? Reken maar. [/header]
Film Noir is een film die zijn titel eer aan doet: werkelijk elk film noir-cliché dat je kunt verzinnen komt voorbij in deze animé. Hoofdpersoon met geheugenverlies? Check. Vervreemdende, jazzy soundtrack? Aanwezig. Begeerlijke femme fatale? Vanzelfsprekend. Donkere, regenachtige setting? Reken maar.

Nee, de originaliteitsprijs zal deze Amerikaans-Servische productie niet zo snel binnenslepen. En dat hoeft natuurlijk ook niet, zolang het verhaal en de animatie in orde zijn. Maar ook hier schiet Film Noir tekort. De avonturen van crimineel David Hudson (of is het privé-detective Sam Ruben?) weten maar bij vlagen te boeien, en de animatie is houterig en doet goedkoop aan. Het is niet vloeiend genoeg voor computeranimatie, niet nostalgisch genoeg voor ouderwets tekenwerk. Film Noir voelt uiteindelijk meer als een statische ‘point-and-click’-game dan een daadwerkelijke film. Alleen het gebruik van kleur – heel sporadisch – is nog enigszins interessant te noemen.

Door zo goed mogelijk een daadwerkelijke film noir te willen benaderen, snijden de makers zichzelf in de vingers. Goed, het geweld is wat heftiger dan we van film noir gewend zijn, en ook is het even wennen aan de kinky seksscènes waar onze held in terecht komt, maar verder voegt het allemaal bar weinig toe aan het genre.

[rating 2.5]

Vertoningen
11-04 15:50 | Tuschinski Arthouse 5
13-04 16:10 | Tuschinski Arthouse 5
19-04 12:00 | Tuschinski Arthouse 5



NieuwsFilm

meest populair