The Orphanage

[header]Je zou de film heel gemakkelijk kunnen wegzetten als The Others meets (de originele) The Haunting meets The Devil’s Backbone. Maar dan doe je The Orphanage toch echt tekort. Goed, het verhaal is dan misschien niet bijster origineel – een familie neemt intrek in een verlaten weeshuis, waar het al snel niet helemaal pluis blijkt te zijn – maar de uitvoering is werkelijk magistraal. En wie zegt dat elke film vernieuwend of revolutionair moet zijn? [/header]Je zou de film heel gemakkelijk kunnen wegzetten als The Others meets (de originele) The Haunting meets The Devil’s Backbone. Maar dan doe je The Orphanage toch echt tekort. Goed, het verhaal is dan misschien niet bijster origineel – een familie neemt intrek in een verlaten weeshuis, waar het al snel niet helemaal pluis blijkt te zijn – maar de uitvoering is werkelijk magistraal. En wie zegt dat elke film vernieuwend of revolutionair moet zijn?

The Orphanage straalt een haast klassieke kwaliteit uit, met weelderige decors en prachtig camerawerk. Er wordt de tijd genomen om dit sobere verhaal te vertellen, waardoor er ruimte ontstaat voor iets wat in horrorfilms van nu verloren is gegaan: empathie. Alleen Guillermo del Toro heeft een soortgelijke aanpak. Het is dan ook geen verrassing om diens naam op de titelrol te zien staan als producent.

The Orphanage ontstijgt de genrefilm – een prettige afwisseling op een festival als het AFFF – en wisselt drama af met ijzingwekkende horror. Vooral de scène waarin een medium door het weeshuis dwaalt en in contact probeert te komen met overleden kinderen zal menig kijker afkloven nagels bezorgen. Maar verwacht geen bakken met bloed of rottende ingewanden; The Orphanage is een ouderwets spookverhaal dat het vooral moet hebben van suggestie en onzichtbaar kwaad.

Mocht je dit allemaal doorstaan hebben, dan wacht je een emotionele ontknoping waartegen alleen zij met stenen harten zijn bestand.

The Orphanage is misschien niet alleen een van de mooiste films van het AFFF 2008, maar zelfs van het gehele jaar.

[rating 4.5]

Vertoningen
12-04 20:00 | Tuschinski Arthouse 4
14-04 22:00 | Tuschinski Arthouse 6
17-04 18:00 | Tuschinski Arthouse 4



NieuwsFilm

meest populair