De meeste remakes zijn de moeite niet waard, maar deze is veel beter dan het origineel

De meeste remakes zijn de moeite niet waard, maar deze is veel beter dan het origineel

Er bestaan verschillende versies van 'A Star is Born', maar de versie uit 2018 overtreft ze toch allemaal.

In 2018 maakte Bradley Cooper zijn regiedebuut met A Star is Born. Hij speelt ook zelf in de film naast Lady Gaga. Die film is de derde remake van de gelijknamige film uit 1937. Van alle versies die er bestaan is deze laatste versie wel beter dan zijn voorgangers.

Zwaar beïnvloed door de film What Price Hollywood? uit 1932, vond het tragische verhaal van de vrouwelijke hoofdrolspeler die streeft naar roem terwijl de mannelijke hoofdrolspeler een gestage neergang doormaakt als gevolg van verslaving, een thuis in A Star is Born.

Originele versie
De originele A Star is Born uit 1937 was toen een groot succes. De film behaalde zeven Oscarnominaties en behaalde er een: de Oscar voor beste verhaal. In deze film worden de hoofdrollen gespeeld door Janet Gaynor en Fredric March.

Net als in de andere A Star is Born-films die daarna volgden, volgen we een filmster die een jonge zangeres ontdekt. Hier gaat het over Norman Maine en Esther Victoria Blodgett. Hij maakt een actrice van haar en ze trouwen. Esther, alias Vicki Lester, is al snel een beroemdheid. Als zij na een tijdje beroemder wordt dan hij en hij steeds minder populair wordt, gaat hij steeds meer drinken.

Remakes
Zowel in 1954 als in 1976 kwamen er remakes uit van A Star is Born. De versie uit 1954 richtte zich net als in de originele versie op een aspirant-acteur met James Mason en Judy Garland in de hoofdrollen als Norman en Esther. De film uit 1976 verplaatste zich van Hollywood naar de muziekscene. Hierin worden de hoofdrollen gespeeld door Kris Kristofferson en Barbra Streisand.


Het verhaal blijft wel hetzelfde, maar het probleem bij deze remakes is dat Esther haar mannelijke tegenspeler overschaduwt, waardoor hun dynamiek en pogingen tot romantiek onvergetelijk zijn maar dat er ook een gebrek aan chemie is.

Moderne hervertelling
Lerend van zijn voorgangers, zag het regiedebuut van Cooper hem schitteren naast Lady Gaga in deze moderne hervertelling die zich ook in de muziekscene afspeelt. Met beide personages die de kans krijgen om te schitteren, had A Star is Born uit 2018 - samen met zijn onvergetelijke soundtrack en bekroonde optredens - precies de juiste chemie om de klassieke Hollywoodfilm naar de 21e eeuw te brengen.


Die soundtrack heeft de film ook echt beter gemaakt. We zijn vijf jaar nadat de film uitkwam en de mensen kennen de meeste liedjes nog. Denk maar aan Shallow, Always Remember Us This Way en I'll Never Love Again. Vooral Shallow was een grote hit waarmee de film ook de Oscar voor Beste originele nummer won.

Kijken?
A Star is Born uit 2018 was een groot succes en was dan ook een van de beste films uit dat jaar. Het werd genomineerd voor heel wat awards, zo kreeg het vijf nominaties bij de Golden Globes en acht nominaties bij de Oscars, wat deze film nog beter maakt dan de originele uit 1937.


A Star is Born met Cooper en Lady Gaga is te zien op Netflix. Je kan de film ook huren en kopen op Prime Video en Pathé Thuis. De originele versie uit 1937 is niet te vinden op de verschillende streamingdiensten, maar de twee andere remakes uit 1954 en 1976 kan je wel huren en kopen op onder andere Prime Video. De versie uit 1976 is ook te verkrijgen op Pathé Thuis.

NieuwsFilm

meest populair