Dit was de lievelingsfilm van Stanley Kubrick die je absoluut gezien moet hebben

Dit was de lievelingsfilm van Stanley Kubrick die je absoluut gezien moet hebben

Henry Spencer probeert zijn industriële omgeving, zijn boze vriendin en het ondraaglijke geschreeuw van zijn pasgeboren gemuteerde kind te overleven.

The Elephant Man.. Mulholland Drive.. Twin Peaks.. David Lynch is een levende legende. Zijn hele filmografie is dan ook meer dan het kijken waard, maar toch wordt zijn debuut Eraserhead vaak overgeslagen.

Deze nachtmerrie-achtige film vol bizarre taferelen noemt Lynch nog altijd zijn 'meest spirituele en persoonlijke film'.

Plot
In een sterk geïndustrialiseerde en enigszins grimmige alternatieve realiteit hoort Henry van de mooie vrouw die aan de overkant van de gang woont dat hij is uitgenodigd voor een diner bij Mary en haar ouders thuis. Tijdens het diner ontdekt Henry het bijbedoeling van de uitnodiging: Mary is net bevallen.

Ondanks de voortijdige komst van het nageslacht, gelooft Henry aanvankelijk niet dat de baby van hem is; de wiskunde klopt gewoon niet. Maar hij verhuist Mary en de baby naar zijn kleine appartement. Henry kan het onophoudelijke huilen van de baby niet verdragen en krijgt visioenen.

Half decennium
Tot op de dag van vandaag heeft Lynch behoorlijke moeite met financiering krijgen voor zijn niet altijd even concrete filmideeën, maar om zijn debuutfilm gemaakt te krijgen heeft hij écht hard moeten vechten. Het heeft namelijk vijf jaar geduurd voordat hij het project kon afronden.


Er gaan verschillende interessante verhalen over het maken van Eraserhead. Zo werd hoofdacteur Jack Nance gevraagd om al die jaren dezelfde frappante coupe te houden, zodat er om de zoveel weken weer een shot gefilmd kon worden. Ook werd er gezegd dat Lynch gebruik maakte van een koeienfoetus bij het creëeren van de babypop. Dit is echter nooit bevestigd.

Kubrick
Zoals vrijwel iedereen die een beetje filmfan is, is Lynch een grote liefhebber van het werk van Stanley Kubrick. Lynch mag daarom behoorlijk trots zijn dat de grote Kubrick zijn film Eraserhead als zo'n favoriete film beschouwde.


Dit nieuws is via-via naar buiten gekomen, maar de bronnen, bestaande uit mensen die nauw met Kubrick samenwerkte, zijn behoorlijk legitiem.

NieuwsFilm

meest populair