Eraserhead (1977)

Where your nightmares end...

Het debuut van David Lynch uit 1977 is nu opnieuw op het witte doek te zien in gerestaureerde versie. Het is niet het meesterwerk waar het vaak voor versleten wordt.
play

7,8 details

  • 89 Min
  • Drama
  • Fantasy
  • Horror
  • Sci-Fi
  • Verenigde Staten
89 Min Verenigde Staten

Henry is een onschuldige jongeman met een zwak voor insecten en vuiligheid. Wanneer hij een meisje zwanger maakt, dwingen haar ouders hem tot een huwelijk. Zijn vrouw krijgt al snel genoeg van de echtelijke plichten en laat haar man en baby, een baarlijk monster, in de steek. Tussen vader en gedrocht groeit een groteske, tegelijk ontroerende en afstotelijke relatie.

Regie
David Lynch
Cast
Jack Nance, Charlotte Stewart, Judith Roberts, Jennifer Chambers Lynch, Hal Landon Jr., Allen Joseph, T. Max Graham, Jeanne Bates, Darwin Joston, Jack Fisk, Jean Lange, Laurel Near, John Monez, V. Phipps-Wilson, Thomas Coulson, Allen Joseph.
Budget
$ 10.000
Opbrengst
$ 7.000.000
Release
19.03.1977
Release NL
23.11.2017

Filmtotaal Recensie

Regie: David Lynch | Cast: John Nance (Henry Spencer), Charlotte Stewart (Mary X), Allen Joseph (Mr. X), Jeanne Bates (Mrs. X), e.a. | Speelduur: 89 minuten | Jaar: 1977

Sinds kort gaan er geruchten dat David Lynch opgehouden is met films maken en zich voortaan alleen met andere disciplines zal bezig houden, zoals muziek - zijn eerste soloalbum komt dit jaar uit. Het zou erg jammer zijn als de man wiens oeuvre zo bijzonder én invloedrijk is dat men andere films en filmmakers 'Lynchiaans' is gaan noemen, nooit meer een film zou maken. Het is inmiddels alweer vijf jaar geleden dat Lynch Inland Empire maakte, zijn laatste meesterwerk. Het Eye Film Instituut brengt nu opnieuw zijn eerste film uit, Eraserhead, waar de meningen toen al over waren verdeeld en nu nog steeds.

De eersteling van Lynch stamt alweer uit 1977, toen Variety de film nog afkraakte als “een misselijkmakende oefening in slechte smaak”. Tegenwoordig wordt de film regelmatig als een miskend meesterwerk gezien, maar niet iedereen is daarvan overtuigd. Wat vaak een van de grootste krachten van de film wordt genoemd - de vervreemdende, soms zelfs angstaanjagende sfeer - is tegelijkertijd ook een zwakte. De film dankt de bijzondere, drukkende atmosfeer voornamelijk aan twee zaken: het mooie zwart-witte camerawerk van Herbert Cardwell en Frederick Elmes en het sounddesign van Lynch zelf. Het probleem van de geluidsband, die als een verstikkende mist de film overheerst, is de monotonie en de voortdurende herhaling van hetzelfde gezoem. In het begin is dit nog eng, maar na verloop van tijd vooral vermoeiend en uiteindelijk zelfs vervelend.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

Eraserhead Nieuwsberichten

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Eraserhead

acties