The Man From Earth

[header]Hoe zou je reageren als een van je vrienden je vertelt dat hij onsterfelijk is en al ruim 14.000 jaar op deze aardkloot rondloopt? Ik zal je vertellen hoe je reageert: niet zoals de personages uit The Man From Earth. [/header]Hoe zou je reageren als een van je vrienden je vertelt dat hij onsterfelijk is en al ruim 14.000 jaar op deze aardkloot rondloopt? Ik zal je vertellen hoe je reageert: niet zoals de personages uit The Man From Earth. Deze science fiction in de smalste en sufste zin van het woord wordt op IMDB (cijfer: 8.2!) gehyped als een ‘thinking-person’s movie’. Maar voor wérkelijk denkende mensen is het slechts dit: een B-film, met B-acteurs, een B-uitvoering en een verhaal dat kant noch wal raakt. Een hoop interessantdoenerij, met moeilijke woordjes en pseudo-wetenschap.

The Man From Earth is een praatfilm: de volle 87 minuten bestaat uit gesprekken tussen een aantal geleerde vrienden in een blokhut. Wanneer een van hen beweert als sinds de oertijd op aarde te hebben rondgelopen, neemt het gesprek logischerwijs een onverwachte wending.

Het uitgangspunt is op zich best interessant, maar schrijver Jerome Bixby – ook verantwoordelijk voor afleveringen van Star Trek en de Twilight Zone – maakt er een potje van. Allereerst is daar het hoofdpersonage zelf (natuurlijk de enige knappe, blanke man uit het gezelschap): in zijn lange leven heeft hij zo’n beetje alle belangrijke momenten uit onze geschiedenis meegemaakt. Wel erg toevallig, niet? Dan zijn er de ‘geleerde’ vrienden: de manier waarop zij op het verhaal reageren is volkomen ongeloofwaardig. Ze stellen niet de juiste vragen en accepteren bepaalde zaken zonder slag of stoot. Wetenschappers behoren kritisch te zijn. Dat zijn deze typetjes - want dat zijn 't! - niet, ook al gebruiken ze nog zoveel wetenschappelijk jargon.

Het gesprek gaat alle kanten op, wendingen zijn ongeloofwaardig – met het trekken van een pistool als dieptepunt – en de reacties van de personages daarop onnozel. Maar het ergste: The Man From Earth boeit niet. Wil je een interessant verhaal horen over onsterflijkheid? Lees dan Simone de Beauvoirs Alle mensen zijn sterfelijk, in plaats van je tijd te verdoen met deze gebakken lucht.

[rating 2]

Vertoningen
17-4 | 18:10
20-4 | 11:50



NieuwsFilm

meest populair