De meeste remakes zijn de moeite niet waard, maar deze is veel beter dan het origineel

De meeste remakes zijn de moeite niet waard, maar deze is veel beter dan het origineel

De roman 'Little Women' werd verschillende keren verfilmd, maar de recentste versie uit 2019 is wel een van de beste.

De klassieke Amerikaanse roman Little Women van Louisa May Alcott heeft vele adaptaties gezien in de cinema, op tv en zelfs in anime. Zo werden maar liefst zeven films gemaakt van het boek, maar de recentste versie uit 2019 overstijgt wel de andere versies.

Greta Gerwig veroverde dit jaar de wereld met Barbie, maar in 2019 deed ze dat al eens met haar versie van Little Women, een verhaal dat al veel verteld is op verschillende manieren. Zo bestaan er naast films ook series, opera's en zelfs anime gebaseerd op het boek.

Verloren films
De eerste twee films gebaseerd op het boek waren stomme films zonder geluid. De eerste Little Women-film kwam uit in 1917, de tweede een jaar later. Beide films worden beschouwd als verloren films. De eerste versie van Little Women met geluid kwam uit in 1933 met Katharine Hepburn, Joan Bennett, Frances Dee en Jean Parker die de zusjes speelden.

De eerste versie in kleur kwam uit in 1949 en was toen een succes. Deze Little Women-film ontving twee Oscarnominaties en won zelfs eentje voor Beste Kunstregie/Setregie. In deze versie werden de zusjes gespeeld door Elizabeth Taylor, June Allyson, Margaret O'Brien en Janet Leigh. Het was een van de beste films uit 1949.

Vrouwelijke regisseur
De eerste versie van de film geregisseerd door een vrouw was Gillian Armstrong's adaptatie uit 1994 met Winona Ryder, Trini Alvarado, Samantha Mathis, Kirsten Dunst en Claire Danes in de rollen van de March-zusjes. Armstrong heeft toen de tijdloze vertelling bijgewerkt voor een moderne generatie. Deze Little Women-film was ook een groot succes en was genomineerd voor drie Oscars waaronder Beste Actrice voor Ryder.


24 jaar na de adaptatie van Armstrong kreeg Little Women een nieuwe versie met de film van Gerwig uit 2019. Met creatieve vrijheden in het verhaal maakte Gerwig's Little Women uitstekend gebruik van niet-lineaire verteltechnieken om de emotionele verhaallijnen van de film te versterken.

Amy
Maar misschien nog opvallender is dat Gerwig's film erin slaagde iets te bereiken wat al zijn voorgangers niet lukte: van Amy (Florence Pugh) een sympathiek personage maken. Gerwig's adaptatie benadrukte elk van de March-zussen evenzeer, waardoor Amy op een meer sympathieke manier wordt afgebeeld.


Deze versie van Little Women was dan ook een groot succes en ontving zes Oscarnominaties waaronder die voor Beste Film en won die voor Beste Kostuumontwerp. Het bracht wereldwijd 218 miljoen dollar op en was een van de beste films uit 2019.

Kijken?
De recentste versie van Little Women wordt gezien als een van de beste adaptaties van het boek en toonde dat sommige verhalen tijdloos zijn. Wil je deze versie van Little Women zien? Dan kan dat op Netflix of je kan de film ook huren en kopen op Prime Video en Pathé Thuis. De versie uit 1994 kan je ook huren en kopen op Prime Video en Pathé Thuis.

NieuwsFilm

meest populair