Deze horrorthriller heeft toch wel één van de slechtste eindes aller tijden

Deze horrorthriller heeft toch wel één van de slechtste eindes aller tijden

Het einde van 'The Happening' is wel heel slecht gedaan door regisseur M. Night Shyamalan.

Als het gaat om het eindigen van een film met een knal, is de regisseur M. Night Shyamalan ofwel heel goed of heel slecht. Als hij goed is, zoals in de eindes van The Sixth Sense en The Visit, is hij heel, heel goed. Maar als hij slecht is zoals in Old, is hij afschuwelijk. En slechte Shyamalan-eindes worden niet veel erger dan in The Happening. Let op: SPOILERS!

The Happening is een apocalyptische thrillerfilm uit 2008 die waarschijnlijk een van de slechtste films van Shyamalan is, met dan vooral het einde dat echt slecht is. The Happening is sowieso geen geweldige film. Het biedt de kijkers een bizarre mix van ongemakkelijke actie-achtige scènes en sombere gedachten over klimaatverandering, waarvan de laatste mogelijk indrukwekkender zou zijn als het publiek niet urenlang werd blootgesteld aan mensen die in doodsangst wegrennen voor de wind terwijl deze probeert hen te doden door zombie-achtige bezetenheid en zelfmoordneigingen.

Verhaal
The Happening volgt Elliot Moore (Mark Wahlberg), een leraar natuurkunde op de middelbare school, en zijn vrouw Alma (Zooey Deschanel) terwijl ze proberen te overleven in een mysterieuze milieucrisis. Het verhaal begint met een reeks onverklaarbare en dodelijke gebeurtenissen in grote steden, waar mensen plotseling onvoorspelbaar gedrag vertonen en in grote aantallen zelfmoord plegen.


Naarmate de crisis zich verspreidt, proberen Elliot en Alma, samen met een kleine groep overlevenden, de getroffen gebieden te ontvluchten en veiligheid te vinden. De oorzaak van het vreemde gedrag is aanvankelijk onbekend, waardoor de personages verschillende theorieën overwegen.

Einde
Het einde van de film is Shyamalan's minst creatieve ooit: net wanneer je denkt dat Elliot en Alma eindelijk veilig zijn, begint er een geheel nieuwe golf van zelfmoorden in Parijs. Het is hetzelfde "oh nee, het is nog niet voorbij!"-moment dat duizenden horrorregisseurs in de loop der jaren hebben gedaan in meer B-films dan je ooit zou kunnen noemen. Komende van Shyamalan, is het ver beneden zijn niveau en misschien wel het meest teleurstellende moment uit zijn carrière.


Het verhaal onthult geleidelijk de aard van de crisis en de relatie met het milieu. Maar de film eindigt wel op een enigszins open einde, waarbij bepaalde aspecten van het verhaal onopgelost blijven. De exacte oorzaak van de gebeurtenissen blijft vaag, waarbij de film wijst op een verband met plantenneurobiologie en de afgifte van een giftige stof door planten als reactie op de bedreiging van de mens.

Golden Raspberry
The Happening was zo slecht dat de film genomineerd was voor vier Golden Raspberry Awards. Zo was het genomineerd voor slechtste film, slechtste acteur, slechtste regisseur en slechtste scenario. Daarnaast was de film ook wel genomineerd voor de Saturn Award van Beste Horror Film die gewonnen werd door Hellboy II: The Golden Army.


Wil je ondanks zijn slechte einde toch The Happening zien, dan kan dat op Disney+ en Pathé Thuis.

NieuwsFilm

meest populair