Het ijzingwekkende waargebeurde verhaal achter de horrorklassieker 'The Texas Chain Saw Massacre'

Het ijzingwekkende waargebeurde verhaal achter de horrorklassieker 'The Texas Chain Saw Massacre'

Het personage Leatherface en enkele verhaalelementen in 'The Texas Chain Saw Massacre' zijn geïnspireerd op de misdaden van moordenaar Ed Gein, maar de film is grotendeels fictief.

Heel wat films zijn gebaseerd of geïnspireerd op waargebeurde verhalen. Bij horrorfilms hoop je dat dit niet het geval is, maar dat is het wel. Zo is de horrorklassieker The Texas Chain Saw Massacre uit 1974 geïnspireerd op de misdaden van moordenaar Ed Gein.

In de film volgen we een groep vrienden die onderweg zijn om een oud landgoed te bezoeken. Na herhaaldelijke berichten over grafrovingen, gaat deze groep naar een familiegraf om te kijken of alles nog intact is. Al snel komen ze een voor een in aanraking met de moordlustige Leatherface en zijn groep kannibalen. Leatherface is de bekende moordenaar in de film en die is geïnspireerd op de misdaden van moordenaar Ed Gein. Wat er in de film gebeurt, is wel grotendeels fictief.

Plainfield Ghoul
Ed Gein, ook bekend als de Slager van Plainfield of de Plainfield Ghoul, was een Amerikaanse moordenaar, vermoedelijke seriemoordenaar en lijkendief. Zijn misdaden, gepleegd rond zijn woonplaats Plainfield, Wisconsin, kregen bekendheid in 1957 nadat autoriteiten ontdekten dat hij lijken had opgegraven uit lokale begraafplaatsen en aandenkens had gemaakt van hun botten en huid. Hij bekende ook de moord op twee vrouwen: taverne-eigenaar Mary Hogan in 1954 en ijzerhandel-eigenaar Bernice Worden in 1957.

De moord op Worden was echt afschuwelijk. Het was haar zoon, Deputy Sheriff Frank Worden, die ontdekte dat de kassa in haar winkel open was en dat er bloedvlekken op de vloer lagen. Gein was haar laatste klant voor Worden verdween. Hij werd gearresteerd en zijn boerderij werd doorzocht.

Opgehangen
Een plaatsvervangende sheriff ontdekte het onthoofde lichaam van Worden in een schuur op het terrein van Gein, ondersteboven opgehangen aan haar benen met een dwarsbalk bij haar enkels en touwen om haar polsen. Haar torso was opengesneden als die van een hert en ze was neergeschoten met een geweer. Daar vond de politie nog heel wat spullen zoals menselijke botten en huid, kommen gemaakt van menselijke schedels en leggings gemaakt van menselijke huid.


Toen hij ondervraagd werd, vertelde Gein onderzoekers dat hij tussen 1947 en 1952 zo'n veertig nachtelijke bezoeken had gebracht aan drie lokale begraafplaatsen om recent begraven lichamen op te graven. Soms liet hij het graf in goede staat achter en keerde hij met lege handen terug naar huis. Op andere momenten groef hij graven op van recentelijk begraven vrouwen van middelbare leeftijd die hij op zijn moeder vond lijken en bracht de lichamen naar huis.

Psychiatrische instelling
Gein werd aanvankelijk ongeschikt bevonden om terecht te staan en werd opgenomen in een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Tegen 1968 werd hij bekwaam geacht om terecht te staan. Hij werd schuldig bevonden aan de moord op Worden, maar werd wettelijk ontoerekeningsvatbaar verklaard en werd overgebracht naar een psychiatrische instelling. Gein overleed op 26 juli 1984 op 77-jarige leeftijd in het Mendota Mental Health Institute als gevolg van ademhalingsfalen en longkanker. Hij is begraven naast zijn familie op de Plainfield Cemetery in een niet-gemarkeerd graf.


Het verhaal van Gein had heel wat culturele impact. Zo werd zijn verhaal een inspiratie voor heel wat films. Naast The Texas Chain Saw Massacre, die zelf een grote invloed heeft gehad in het horrorgenre, waren ook Psycho, The Silence of the Lambs en Con Air geïnspireerd op Gein.

Invloedrijkste horrorfilm
Zowel Gein als de film The Texas Chain Saw Massacre hadden dus een grote invloed op de wereld. Zo wordt The Texas Chain Saw Massacre gezien als een van de beste en invloedrijkste horrorfilms. Het introduceerde verschillende elementen die veelvoorkomend zijn in het slasher-genre, waaronder het gebruik van elektrisch gereedschap als moordwapens, de karakterisering van de moordenaar als een grote, gemaskerde figuur en het doden van slachtoffers.


Het leidde tot een franchise die het verhaal van Leatherface en zijn familie voortzette via vervolgen, prequels, een remake, stripboeken en videospellen. Zo werden sindsdien acht andere films gemaakt in de franchise met Texas Chainsaw Massacre uit 2022 als de recentste versie.

Kijken?
The Texas Chain Saw Massacre uit 1974 is niet te vinden op de verschillende streamingdiensten, maar je kan onder andere de recentste versie Texas Chainsaw Massacre uit 2022 bekijken op Netflix.

NieuwsFilm

meest populair