Deze verschrikking van een film verwoestte de carrière van George Lucas' goede vriend

Deze verschrikking van een film verwoestte de carrière van George Lucas' goede vriend

Willard Huyck stond na de beruchte film 'Howard the Duck' nooit meer achter een film camera.

Je zou denken dat je als getalenteerd scenarioschrijver en hechte vriend van George Lucas bijna gegarandeerd een succesvolle carrière in Hollywood kan krijgen, maar voor Willard Huyck liep dit toch anders. Zijn carrière als regisseur viel namelijk in duigen na een beruchte flop.

Willard Huycks Hollywood-carrière kwam ten einde dankzij de Marvel-film Howard the Duck.

Ontmoeting
George Lucas en Willard Huyck ontmoetten elkaar toen ze studeerden aan de USC School of Cinematic Arts en al snel ontstond er een vriendschap tussen de twee. Dit resulteerde in nauwe samenwerkingen in de toekomst.

Zo schreef Huyck het scenario van Lucas' regiedebuut American Graffiti en schreven ze samen met Huycks vrouw Gloria Kats het scenario van Indiana Jones and the Temple of Doom. Volgens Lucas' ex-vrouw Maria ontstond de iconische Darth Vader-twist in The Empire Strikes Bacl toen Huyck dit voor de grap tegen George zei tijdens een etentje.

Regie
Het is dus duidelijk hoe belangrijk Huyck was als schrijver, maar hij nam zo nu en dan ook de regie van een film op zich. Zo regisseerde hij de films Messiah of Evil, French Postcards en Best Defence. Lucas kwam na American Graffiti om een film te maken over het Marvel-personage Howard the Duck, iets wat zou leiden tot één van de slechtste films van de jaren 80.


Lucas regisseerde de Howard the Duck-film zelf niet, maar liet deze taak over aan Huyck. De film verscheen in 1986 en Huyck heeft tot de dag van vandaag nooit meer iets geregisseerd. Howard the Duck werd niet enkel dramatisch ontvangen door critici, maar was ook een financiële flop.

Howard the Duck
Critici vonden dat de film in complete tegenstelling was tot de geliefde Howard the Duck-stripboeken. Ook vonden ze het acteerwerk en script zwaar onder de maat. Toch keerde Howard bijna dertig jaar later weer terug naar het witte doek in de scène na de aftiteling van Guardians of the Galaxy.


Howard the Duck verscheen ook in de andere twee Guardians-films en was zelfs te zijn tijdens het allesbepalende gevecht tegen Thanos en zijn leger in Avengers: Endgame. Hij verscheen onlangs ook nog in een aflevering van de Disney+-serie What If...?.

NieuwsFilm

meest populair