Is dit de meest ondergewaardeerde film van Brad Pitt?

Is dit de meest ondergewaardeerde film van Brad Pitt?

'Killing Them Softly' verdient zeker een (tweede) kans en meer aandacht.

Brad Pitt heeft natuurlijk al heel wat topfilms gemaakt. De meeste fans zullen Se7en, Fight Club of misschien zijn recente Once Upon a Time in Hollywood opnoemen, maar het is toch wel jammer dat Killing Them Softly zo vaak over het hoofd wordt gezien.

Deze misdaadthriller werd in 2012 uitgebracht door Andrew Dominik. Hij maakte in 2007 al eerder een film met Pitt, namelijk The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford, een ander pareltje dat eveneens meer aandacht verdient.

Verhaal
In Killing Them Softly kruipt Pitt in de huid van Jackie Cogan, een koelbloedige huurmoordenaar die wordt ingehuurd door de maffia na een overal op een illegaal pokerspel. Hij moet de gangsters vinden die de maffia beroofd hebben en hier gaat hij behoorlijk ver voor.

Niet alleen het acteerwerk van Pitt mag er zijn, ook de rest van de cast zet ijzersterke prestaties neer. Zo zijn andere belangrijke rollen weggelegd voor o.a. Ben Mendelsohn, James Gandolfini en Ray Liotta.

Dieper
Het is echter veel meer dan een simpel misdaaddrama. Wat Killing Them Softly onderscheidt, zijn de diepgaande en relevante thema's die het aansnijdt. Iedereen denkt alleen maar aan zichzelf, ook als anderen daar onder zullen lijden.


Het genadeloze streven naar eigenbelang ondermijnt niet alleen de fundamenten van de samenleving, maar toont ook de desillusie van het Amerikaanse droomideaal. Zo zei FilmTotaal-recensist Kaj van Zoelen in zijn recensie: "Een harde, ijzersterke gangsterfilm die de Amerikaanse droom aan diggelen schiet."

Ontvangst
Helaas werd Killing Them Softly niet geweldig onthaald. De film ontving gemengde recensies en ook was de box-office verre van overtuigend. Op IMDb scoort de film ook maar een 6,2 en op Rotten Tomatoes een iets betere 74%.


Het gebrek aan mainstream succes kan deels worden toegeschreven aan de onconventionele vertelstijl en de rauwe realistische benadering van het misdaadgenre, die misschien niet aansprak bij het bredere publiek.

Kijken
Toch verdient Killing Them Softly zeker meer aandacht voor zijn gewaagde aanpak en de diepgaande reflectie op de maatschappij. De kijker moet wel bereid zijn dieper te kijken dan de oppervlakkige actie, aangezien de film meer draait om de donkere kanten van het menselijk bestaan.


Interesse in dit ondergewaardeerde pareltje? Bekijk Killing Them Softly dan nu op Amazon Prime, Viaplay, Pathé Thuis of Netflix!

NieuwsFilm

meest populair