Steven Spielberg was verbijsterd over bioscooppubliek: "Hoe kunnen ze dat nou doen?"

Steven Spielberg was verbijsterd over bioscooppubliek: "Hoe kunnen ze dat nou doen?"

De wereldberoemde regisseur kwam op 15-jarige leeftijd achter de magie van films.

Steven Spielberg behoort al decennialang tot een van de bekendste en geliefde regisseurs. Hij heeft al heel wat pareltjes gemaakt. Denk bijvoorbeeld maar aan Saving Private Ryan, Schindler's List en E.T.. Een film heeft hem enorm geïnspireerd om al deze films te maken.

Het gaat hier om het meesterwerk Lawrence of Arabia uit 1962 van David Lean. De film speelt zich af tijdens de Eerste Wereldoorlog, waarin de Britse officier Lawrence de Arabieren steunt in hun strijd tegen de Turken, die juist weer gesteund worden door de Duitsers.

Ontvangst
De film werd ijzersterk onthaald. Dit is ook te zien aan de cijfers die Lawrence of Arabia overal scoort: een 94% op Rotten Tomatoes en zelfs een 8,3 op IMDb, waardoor deze in de top 100 beste films aller tijden staat.

Spielberg heeft deze film destijds in de bioscoop gezien met zijn vader toen de regisseur pas 15 jaar oud was. Hij kwam er toen achter hoe belangrijk het is om de omgeving van een film goed en realistisch in beeld te brengen en wat voor een impact dit kan hebben op de kijker.

Reactie
De woestijn-scènes in Lawrence of Arabia zijn vandaag de dag nog steeds weergaloos. Hier zegt Spielberg het volgende over: "Je gaat van de dore en droge woestijn naar een overgang van kamelen en ruiters die drinken uit een grote oase".


"Hierdoor wordt de spanning plots verbroken. Toen deze sequentie tot een eind kwam, stonden tientallen bioscoopgangers in een keer op en verlieten ze het theater. Ik begreep niet wat er aan de hand was. We hadden net samen een van de grootste moment in de filmgeschiedenis gezien toen ze weg begonnen te lopen, inclusief mijn vader".

Reden
Wat bleek, iedereen had door deze scène zo'n dorst gekregen, dat ze allemaal massaal frisdrank gingen kopen. Spielberg kwam er op dat moment achter wat voor een effect films op de kijkers kunnen hebben.



NieuwsFilm

meest populair