Deze ijzersterke oorlogsfilm heb je waarschijnlijk niet gezien: 'Hell is for Heroes'

Deze ijzersterke oorlogsfilm heb je waarschijnlijk niet gezien: 'Hell is for Heroes'

'Hell is for Heroes' is een van de meest onderschatte films met Steve McQueen.

Het is moeilijk om een film van Steve McQueen als onderschat te bestempelen, maar als het gaat om Hell is For Heroes, past het label wel. Hoewel de film vaak wordt genoemd als een van de beste van de acteur, wordt hij zelden genoemd onder de beste oorlogsfilms van die tijd.

Hell is for Heroes kwam uit in 1962 en is geregisseerd door Don Siegel. In de film speelt een uitstekende cast die naast McQueen bestaat uit James Coburn, Bobby Darin en zelfs een jonge Bob Newhart. Die spelen een groep soldaten in de 95th Infantry Division van de Verenigde Staten.

Verhaal
Hell is for Heroes richt zich voornamelijk op sergeant John Reese (McQueen), een roekeloze en ongehoorzame soldaat wiens krijgsraad eindigt met degradatie tot de rang van soldaat. Reese leeft om te vechten, wat hem tot een buitenstaander maakt in zijn eigen eenheid. Maar wanneer het peloton terug naar huis moet worden gestuurd, is iedereen verheugd, behalve Reese, die niets liever wil dan aan het front te zijn.

Zijn wens komt echter uit wanneer vlak voor het einde van hun rotatie ze worden uitgestuurd voor één laatste missie. Maar bij aankomst ontdekken ze dat hun troepen onvoorbereid en overgeleverd zijn aan een dodelijke Duitse bunkergevechtsstelling. In de minderheid en met minder vuurkracht moeten ze 48 uur lang overleven tegen Duits vuur terwijl ze wachten op versterking.

Star Trek: Deep Space Nine
Verschillende gastpersonages in de Star Trek: Deep Space Nine-aflevering The Siege of AR-558 zijn vernoemd naar personages en acteurs uit deze film. Zo heb je het personage Reese gespeeld door Patrick Kilpatrick, het personage Larkin gespeeld door Annette Helde en het personage Kellin, vernoemd naar de acteur Mike Kellin en gespeeld door Bill Mumy.


Andere personages vernoemd naar personages uit de film zijn onder andere Kapitein Loomis en Commandant Parker. De aflevering heeft een vergelijkbaar plot, waar Starfleet-troepen al vijf maanden lang herhaalde aanvallen van vijandelijke troepen moeten weerstaan.

Kijken?
Hell is For Heroes is een glorieuze gevechtsgeschiedenis die net zo goed is als elke film uit die tijd en staat goed in vergelijking met meer bekende klassiekers zoals The Longest Day of Where Eagles Dare. Voeg daar de iconische rebel McQueen als Reese aan toe - de verbitterde, dappere held-soldaat - en de film wordt een ondergewaardeerde oorlogsfilm die meer erkenning verdient en die je niet mag missen.


Hell is for Heroes kan je niet op de verschillende streamingdiensten vinden, maar je kan de film wel huren en kopen op onder andere Google Play en Prime Video.

NieuwsFilm

meest populair