Deze regisseur maakt bijna altijd topfilms, maar hij ging één keer echt flink de mist in

Deze regisseur maakt bijna altijd topfilms, maar hij ging één keer echt flink de mist in

'For Love of the Game' was een van de slechtste films van Sam Raimi.

Mensen kunnen regisseur Sam Raimi door verschillende projecten kennen. Voor horrorliefhebbers is hij de filmmaker die het overdreven, verbazingwekkende gorefestijn The Evil Dead uit 1981 heeft gemaakt, evenals de twee uitstekende vervolgen. Voor degenen die volwassen gemaakte kaskrakers waarderen, is hij de doordachte popcornverkoper die succesvol Spider-Man introduceerde bij bioscoopgangers in drie uitstekende films met Tobey Maguire in de hoofdrol.

Een ding waar Raimi absoluut niet om bekend staat is als een sportman. En de langdradige, sentimentele en vlakke film For Love of the Game uit 1999 is daar één overtuigende reden voor. Met Kevin Costner in de hoofdrol is het een pijnlijke trage dramafilm die je onvermijdelijk doet denken aan de veel betere baseballverhalen van de ster, zoals Bull Durham (1988) en Field of Dreams (1989).

Verhaal
Met deze sportfilm is Raimi helemaal de mist in gegaan. Gebaseerd op de gelijknamige roman uit 1991 van Michael Shaara, speelt Costner de rol van de verouderende baseballspeler Billy Chapel. Hij is een legendarische baseballpitcher met een carrière van twintig jaar die zijn laatste wedstrijd van zijn carrière speelt als speler voor de Detroit Tigers.

Gedurende de wedstrijd reflecteert hij op zijn leven en carrière, terwijl hij de druk voelt van het werpen van een perfecte wedstrijd in het Yankee Stadium. Terwijl Chapel streeft naar perfectie op het veld, worstelt hij ook met persoonlijke uitdagingen, waaronder zijn vroegere relatie met Jane Aubrey, gespeeld door Kelly Preston. Het verhaal wisselt af tussen het huidige spel en flashbacks, waarbij de complexiteiten van Chapel's leven en emoties worden onthuld.

Flop
For Love of the Game was een flop en bracht maar 46.1 miljoen dollar op met een budget van 50 miljoen dollar, wat betekent dat ze geld verloren zijn met deze film. Costner werd zelfs genomineerd voor een Golden Raspberry voor Slechtste Acteur. Raimi, die eerder alleen maar low-budgetfilms had gemaakt, legde later uit waarom hij instemde met dit project.


"Ik werd eenvoudigweg geraakt door het scenario. Het was ontroerend en eenvoudig en ik hou van baseball. Ik dacht dat het nog niet echt goed was vastgelegd op film en ik wilde het op het brede bioscoopscherm zien. Ik dacht dat dat opwindend zou zijn voor het publiek, zoals bij een wedstrijd. Ik raak zo opgewonden van sommige baseballwedstrijden dat ik wilde zien of ik daar iets van in de film kon stoppen. En ik vond het gewoon leuk en wilde iets anders proberen."

Kijken?
Hoewel hij het leuk vond, was de film dus geen succes en blijft het een van de slechtste films van de regisseur. Gelukkig kwamen daarna opnieuw betere films uit van Raimi. Zo was er een jaar later The Gift met Katie Holmes en twee jaar later was het tijd voor de eerste Spider-Man-film. Alles werd snel vergeven, maar toch. Een baseballdrama van de man achter Evil Dead is iets wat we liever zouden willen vergeten dat het ooit gebeurd is.


Wil je toch eens For Love of the Game zien? Dan kan je de film huren of kopen op onder andere Prime Video.

NieuwsFilm

meest populair