Deze spotgoedkope thriller werd 8 jaar geleden onverwachts een van de grootste successen aan de wereldwijde bioscoopkassa's

Deze spotgoedkope thriller werd 8 jaar geleden onverwachts een van de grootste successen aan de wereldwijde bioscoopkassa's

M. Night Shyamalans 'Split' had een klein budget en werd een gigantische hit.

Elk jaar zijn er wel een aantal films die compleet onverwacht een enorme hit worden. Vorig jaar had je bijvoorbeeld films als Talk to Me en Godzilla Minus One. Films met een vrij laag budget die tegen alle verwachtingen in grote hits worden. In 2016 stond een bekend regisseur voor het eerst in lange tijd weer in de schijnwerpers met een thriller die een mega-succes werd.

Het gaat hier om M. Night Shyamalans Split met James McAvoy in de hoofdrol(len).

Verhaal
Hoewel Kevin (McAvoy) 23 persoonlijkheden heeft aangetoond aan zijn vertrouwde psychiater, Dr. Fletcher (Betty Buckley), blijft er nog een ondergedompeld die erop uit is om alle anderen te domineren.

Gedwongen om drie tienermeisjes te ontvoeren, waaronder de opmerkzame Casey (Anya Taylor-Joy), bereikt Kevin een oorlog om te overleven onder al die in hem - evenals iedereen om hem heen - terwijl de muren tussen zijn compartimenten verbrijzelen.

Comeback
Er was een punt in de carrière van M. Night Shyamalan dat hij werd gezien als de volgende Steven Spielberg dankzij topfilms als The Sixth Sense, Unbreakable en Signs. Maar nadat hij vier opeenvolgende flops uitbracht, leek het even over en uit voor Shyamalan.


In 2015 kwam hij met The Visit, een horrorthriller die hij zelf financierde. Niet iedereen was weg van deze film, maar het was eindelijk een stap in de goede richting voor Shyamalan. Na The Visit bracht hij Split uit, wat definitief leidde tot zijn comeback.

Succes
Shyamalan financierde ook Split zelf. Het productiebudget was zo'n 9 miljoen dollar, wat om verhouding met de meeste films spotgoedkoop is. De film was een ongekend succes, het wist namelijk ruim 278 miljoen dollar om te zetten.


Bruce Willis verscheen in de laatste scène van Split in de rol van David Dunn uit Unbreakable. De verhaallijnen van Unbreakable en Split kwamen samen in Shyamalans afsluitende film in deze bijzondere trilogie: Glass.

Kijken
Als je Shyamalans trilogie in zijn geheel wilt kijken, dan moet je beginnen op Disney+. Daar is namelijk Unbreakable te vinden. Split staat onder andere op Netflix en Prime Video. Glass staat dan weer op Disney+

NieuwsFilm

meest populair